Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Досі з ЄС? Як Росія зібрала тіньовий флот танкерів та транспортує нафту

З'ясувалося, як Росія обходить санкції та постачає нафту, всупереч ціновим обмеженням

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує транспортувати нафту за допомогою європейських компаній

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росія продовжує транспортувати свою нафту та нафтопродукти й покладається на європейське судноплавство. Це відбувається попри те, що поставки в країні перевищують цінові обмеження країн "Великої сімки".

Про це пише Bloomberg із посиланням на Центр дослідження енергії та чистого повітря (Гельсінкі).

За цими даними, приблизно дві третини російських нафтопродуктів транспортується на суднах, які застраховані або належать державам, що встановили обмеження цін. Раніше ці обмеження були запроваджені G7 та її союзниками.

"Окрім використання європейських суден, Росія також зібрала так званий тіньовий флот танкерів, які діють поза юрисдикцією держав, що запровадили санкції. Вони зазвичай перевозять нафту на менші відстані, де той самий обсяг може бути транспортовано меншою кількістю суден", — повідомили в центрі досліджень.

Обмеження ціни мало за мету суттєво знизити доходи Москви, але при цьому залишити російську нафту на світовому ринку.

"Більше ніж через використання "тіньового флоту", вплив обмеження ціни на нафту ослаблюється неспроможністю урядів, які беруть у цьому участь, примушувати до дотримання цінової стелі й карати порушників", – зауважив один з авторів звіту Ісаак Леві.

В дослідженні також розповіли, що держави-союзники не докладають достатньо зусиль щодо примусу до дотримання обмеження цін на нафтопродукти з Росії.

Скільки коштує "чорне золото"

Світові ціни на еталонні марки нафти демонструють тенденцію до підвищення. На це вплинуло рішення Росії та Саудівської Аравії продовжити обмеження поставок до кінця поточного року. В той час, коли країни ОПЕК+ не відмовилися від обмежень видобутку.

Ріст ціни можна пояснити кількома причинами:

  • великі експортери, як от РФ і Саудівська Аравія, надалі обмежуватимуть поставки ресурсу;
  • учасниці ОПЕК+ (Організація країн – експортерів нафти) продовжують зменшувати видобуток.

З цих причин в Лондоні фіксують підвищення ціни майже на 10% з початку 2023 року. Однак попит на нафту та нафтопродукти активізується, а нафтопереробні заводи не встигають виробляти достатньо промислового палива. Таким чином формувалась поточна ситуація поточна ситуація, яка поступово посилюватиме інфляційний тиск у всьому світі.

Раніше ми розповіли, чому російська нафта втрачає покупців, а також чому Росія страждає від дефіциту пального.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.