Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензину вистачить на всіх? Чи варто українцям переживати за дефіцит пального

Ситуація на зовнішньому ринку змусила понервувати всіх гравців і наразі люди хочуть знати, чи вистачить на всіх сировини

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пальне може змінитися в ціні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці памʼятають черги на АЗС, які виникли на початку повномасштабного вторгнення через чималий ажіотаж. Також про дефіцит пального люди говорили протягом останніх днів через ситуацію на зовнішньому ринку. Однак наразі нафта почала дешевшати. Але чи означає це, що в Україні буде достатньо пального?

Ситуацію розʼяснив аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Експерт запевняє, що ніякого дефіциту пального точно не буде. Так, він був раніше, однак лише через те, що українська сторона не встигала привозити сировину з нових напрямків. Однак саме пальне було і його не бракувало.

Нам готові були трейдери й виробники європейські, азійські, американські його постачати. Пальне було завжди, але потрібен був час, щоб його законтрактувати. Давалась в знаки різниця залізничних колій з іншими країнами, адже це також займало чималий час, аби перекинути вагон з вузької колії на широку. Однак зараз цієї проблеми вже немає, – говорить Олександр Сіренко.

Також не варто забувати про нестачу бензовозів. Експерт запевняє, що наразі Україні забезпечена всім необхідним, аби вдавалося менше витрачати часу на перевезення сировини.

Тішить те, що більша частка пального до нас їде саме автотранспортом. Це і газ, і дизель, і бензин. От коли ми достатньо закупили бензовозів, то проблема дефіциту зникла, – додає аналітик.

Тобто, ресурс на європейському ринку є і його достатньо. Тому наразі українцям не варто перейматися за дефіцит пального.

Чи впаде в ціні бензин на українському ринку

Сайт Pro Гроші вже розповідав вам про те, що нафта, яка до цього кілька днів поспіль росла до 95 доларів за барель, 21 вересня опустилась до 92,80. Саме тому, дійсно, можна очікувати й меншої ціни на пальне. Але це може відбутися не раніше середини жовтня.

Тобто, якщо нафта опуститься в ціні ще більше, то на українському ринку припиниться зростання цін на пальне. Надалі можна очікувати й на зниження роздрібних цін. Олександр Сіренко прогнозує, що з 57 гривень за літр, які є станом на сьогодні, цінники можуть опуститися навіть до 50-53 гривень.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації про те, чого чекати від ринку пального протягом наступного тижня, читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Сайт Pro Гроші вже розповідав вам про те, як українцям краще сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми писали, для яких видів транспорту не потрібно водійське посвідчення.

Також вам може бути цікаво почитати про те, що в Криму бракує пального та що окупаційна "влада" розповідає людям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.