Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Тарифний шок: подорожчання електроенергії може призвести до закриття підприємств в Україні

За словами спікера, дана галузь від початку війни знаходиться в без перебільшення критичній ситуації, а тому всі негативні чинники сьогодні мають ще більший вплив

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Яких змін чекати зі світлом

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Укренерго хоче підняти тарифи на передачу та диспетчеризацію електроенергії. Все тому, що енергетична система і досі залишається у критичному становищі. Однак через це може закритися одразу кілька підприємств.

Про це пише 24 канал.

"Галузь від початку війни знаходиться в без перебільшення критичній ситуації. Будь-які додаткові чинники, які негативно впливають на наш фінансовий стан, неодмінно призведуть до ще більш складного положення, в якому опиняться як власники підприємств, так і працівники. У нас фактично безконтрольно зараз підвищуються залізничні тарифи, тарифи, пов’язані з електроенергією. Такими діями ми просто прискорюємо повну зупинку наших підприємств", – говорить голова Федерації металургів України Сергій Біленький.

Також експерт акцентує, що навіть до повномасштабного вторгнення, український бізнес важко конкурував з опонентами на світовому ринку. Однак сьогодні ситуація набагато складніша, адже логістика стала у рази дорожчою.

"Зараз, коли ми маємо добре ставлення наших закордонних кредиторів до наших проблем. Але нам потрібно максимально використовувати цей потенціал та домовлятися про відстрочення виплат за кредитами. Простіше за традицією підвищити тарифи й перекласти всі свої проблеми на споживачів. Але споживачі сьогодні й споживачі до війни – це дуже різні речі", – каже Біленький.

Потрібно розуміти, що повномасштабна війна спричинила значну кризу. Саме тому звичайні споживачі просто не можуть покривати своїм ресурсом потреби корпорацій. Однак чи стане рішення Укренерго кінцевим, поки що невідомо.

Які пошкодження наразі в енергетиці України

Раніше ми вже писали про те, що загалом Росія пошкодила 70 великих енергетичних об'єктів України та безліч малих. Їх може бути сотні чи навіть тисячі, зокрема на прифронтових територіях. В Укренерго заявляють, що у половини об'єктів енергетики були пошкоджені, а руйнувань зазнала кожна велика електростанція, теплова і гідро. До того ж мова йде саме про масштабні руйнування:

  • ракетні прильоти;
  • атаки дронами тощо.

"Жодна країна світу не стикалася з такого типу атаками, з такого типу загрозами.Тому і рішень готових ні в кого не було. Ці рішення ми знаходили вже по ходу п'єси, як то кажуть", – розповідає голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

Водночас голова правління НЕК Укренерго запевняє, що можна було зробити, уже зроблено. Більше читайте тут.

Раніше ми вже писали, що ЄС оцінили, чи готова українська енергосистема до зими. Також ми пояснювали, чи витримає енергосистема України найхолодніший день зими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.