Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відключення світла в Україні можуть бути через дві причини – до чого готуватися

Експерт розповів про те, що одна з причин навіть може вирішитися, однак наразі про це поки зарано говорити

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Люди можуть залишитися без світла

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям вже зараз варто готуватися до можливих відключень електроенергії восени та взимку. Наразі є дві причини, через які можуть вимикати світло.

Про це в ефірі програми "Сніданок з 1+1" розповів гендиректор компанії-постачальника електроенергії Yasno Сергій Коваленко.

Відключення світла в Україні – причини

Експерт розповів одразу про дві причини. І перша з них – нестача власної генерації.

"Перша причина – коли немає генерації, немає електроенергії, яка виробляється. Ми, на жаль, є дефіцитною державою, у нас не вистачає на піках власної електроенергії", – пояснив гендиректор Yasno.

Водночас він наголосив, що це проблема, яка має вирішення.

"Влітку, коли у нас багато було ремонтів, ми залучали допомогу екстреної електроенергії з Європи. Тобто проблему генерації можна вирішити шляхом екстреної допомоги або комерційного імпорту", – сказав Коваленко.

Друга причина, через яку можуть бути вимкнення світла в Україні, – пошкодження мережі.

"Відповідаючи на головне питання – що очікувати, я чесно скажу – ніхто не знає, чого очікувати, тому що ніхто не знає, куди будуть влучання. Маю надію, що не будуть, але я всім раджу персонально і я до цього готуюсь, що треба бути готовим, що відключення можливі", – попередив гендиректор Yasno.

Яким містам загрожує блекаут цієї зими

За словами директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченко, у зимовий період без світла на тривалий час можуть залишитися Київ та Одеса. Усе тому, що ці міста – абсолютно дефіцитні з точку зору генераційних потужностей.

Також цієї зими опинитися без світла можуть й інші українські міста:

  • Запоріжжя;
  • Житомир;
  • Кропивницький;
  • Кременчук.

А максимальний ризик загрожує містам, які найближче до лінії фронту:

  • Харкову;
  • Сумам;
  • Чернігову;
  • Херсону;
  • Миколаєву.

Харченко додав, що українська енергосистема балансуватиме на межі, навіть якщо росіяни не вдадуться до нових обстрілів, якщо температура повітря взимку знизиться до мінус 10 градусів.

Скільки можуть тривати відключення світла

Народний депутат України, член комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук раніше висловив думку, що все залежатиме від роботи системи повітряної безпеки й того, як вона справлятиметься з "шахедами".

Нардеп пояснив, що всі працівники енергетичних об'єктів проходили навчання, як діяти в критичних ситуаціях. За його словами, все відпрацьовано так, щоб у разі обстрілів відключення світла були недовготривалими.

Раніше ми писали, навіщо українцям вже підготували графіки відключень світла. Також ми розповідали, скільки за світло платять українці у вересні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.