Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Будемо без графіка відключень? Яку ситуацію зі світлом очікувати українцям

Всі працівники енергетичних об'єктів спеціально проходили навчання, аби розуміти, як діяти в критичних ситуаціях

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Країна готується до опалювального сезону

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Вже зовсім скоро в Україні стартуватиме опалювальний сезон. Однак він асоціюється у людей лише з блекаутами. Та громадян заспокоюють, що цьогоріч енергетична система підготовлена краще, ніж була минулої зими.

Про це розповів народний депутат України, член комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук.

"Енергетична система краще підготовлена, ніж минулого року. І з точки зору того, що ми розуміємо, як діяти в критичних ситуаціях, де які системи захисту і додаткове обладнання, якщо раптом треба буде міняти його. Ми маємо запас обладнання, на щастя, формується запас вугілля. Атомні блоки мають вийти з ремонту в повному обсязі за графіком", – сказав Камельчук.

За його словами, все залежатиме від роботи системи повітряної безпеки й того, як вона справлятиметься з "шахедами". Загалом, за словами нардепа, всі працівники енергетичних об'єктів проходили навчання, як діяти в критичних ситуаціях.

"Сценарії ми вже відпрацювали минулого року, і цього року відпрацьовували на випадок, якщо будуть пошкодження, щоб відключення були недовготривалими", – додав Камельчук.

Скільки коштують дрова в Україні

Деякі українці планують обігрівати свій дім самостійно. Для цього необхідна сировина, й у 2023 році на порталі "ДроваЄ" пропонують такі ціни на колоті дрова:

  • дуб – від 2 500 гривень за кубометр;
  • береза – від 2 000 до понад 3 100 гривень за кубометр;
  • сосна – від 1 400 гривень за кубометр.

Однак частіше лісгоспи пропонують не колоті дрова. Ціни за кубометр коливаються у таких діапазонах:

  • сосна – від 800 до понад 1 200 гривень;
  • береза – близько 1 200 гривень;
  • твердолистяні – від 950 до 1 300 гривень;
  • м'яколистяні – близько 800 гривень;
  • хвойні – від 900 до 1 100 гривень.

Та зверніть увагу на те, які з них мають найбільшу тепловіддачу. Адже чим вона більша, тим менше дров сировини доведеться спожити.

Які дрова краще обирати для опалення будинку

Раніше ми вже писали про те, що не всі дерева підходять для того, аби опалювати ними будинок. Наприклад, не можна це робити хвойними породами. Адже під час горіння з'являється багато диму, а ще вони швидко горять та мало віддають тепла.

Для цього найкраще підійде вільха, адже це дерево не потрібно додатково просушувати. Воно саме дійде до потрібного стану. А під час горіння вільха дає мало диму та багато тепла.

Про інші види дров, які найкраще підходять для опалення будинку, читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як правильно складати та зберігати дрова. Також ми повідомляли, що шахраї ошукують українців під час "продажу" дров і розповідали, як не потрапити "на гачок".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.