Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Прилади будуть у безпеці: як обрати стабілізатор напруги на випадок відключень світла

Що потрібно знати про стабілізатори напруги, які вони бувають та як не помилитися з вибором моделі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Тонкощі вибору стабілізатора напруги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців переймаються через нестабільну роботу електромережі. Різкі перепади напруги можуть вивести техніку з ладу, а також значно скорочують термін її роботи. Щоб захистити прилади, до загальної електромережі потрібно приєднати стабілізатор напруги. Вони бувають різні, тому перед вибором необхідно враховувати кількість техніки в домі, її тип та потужність, яку вона споживає.

Про всі тонкощі вибору стабілізатора напруги розповіла редакція Pro Гроші.

Насамперед необхідно звернути увагу на потужність стабілізатора. Перед тим як вирушати до магазину, необхідно підрахувати кількість одиниць техніки в домі та потужність, яка необхідна для її роботи. Наприклад, якщо планується підключення телевізора, який потребує 300 Вт, вентилятора – 700 Вт та обігрівача – 1 000 Вт, в такому разі мінімальна потужність стабілізатора складатиме 2 000 Вт. Проте краще взяти модель із запасом хоча б 30%, а отже потужність такого стабілізатора дорівнюватиме 2 600 Вт.

Якщо немає доступу до технічної документації приладів, а отже неможливо підрахувати потужність, якої вони потребують, можна перевірити ампераж вхідного автомата та помножити отримане значення на 220. У такому типі навантаження коефіцієнт потужності cos φ (відношення активної потужності у Вт до повної у вольт-амперах – ВА) дорівнює 1. Отже, якщо у техпаспорті телевізора вказано 300 Вт, то його повна потужність буде 300 ВА.

У пристроях, які мають електродвигуни, такі як пральна машина, насос, холодильник, діє реактивне навантаження. Така техніка споживає значно більше потужності під час запуску. Для неї Cos φ тут дорівнює 0,7–0,8, а отже, якщо на холодильнику зазначено 300 Вт, то його повну потужність необхідно вираховувати так: 300/0,7 = 430 ВА.

Види стабілізаторів напруги

Є декілька типів стабілізаторів напруги:

  • симісторні стабілізатори (найпопулярніші);
  • релейні моделі;
  • інверторні.

Найдоступнішими є пристрої релейного типу. Вони досить надійні за свою ціну, але в них швидко зношуються елементи, тому термін їх служби складає в середньому чотири роки. Симісторні стабілізатори мають низький показник шуму, їх майже не чути. Внутрішні елементи таких стабілізаторів майже не зношуються, а також у них хороша реакція на вхідні коливання. Ціна на них досить висока, але і термін служби солідний – до 13 років.

Інверторні стабілізатори вирізняються своєю надійністю та довговічністю. Вони мають подвійне перетворення напруги, а отже виходить точна напруга у 220/230 В. Вони не габаритні та не надто шумлять, а термін роботи близько 20 років.

Як вибрати стабілізатор напруги для дому

Для квартири можна обрати однофазну модель. Що стосується приватного будинку чи виробництва, то тут краще підійде трифазний стабілізатор. Також важливо враховувати діапазон робочої напруги — стабілізатори можуть відрізнятись між собою порогом вхідних параметрів вольтажу. Для того, щоб точно розрахувати потужність і не помилитися з важливими технічними деталями, перед покупкою краще проконсультуватися з фахівцем.

Раніше ми розповіли, що робити українцям, аби не залишитися без світла, та які 10 кроків приведуть до зменшення рахунків за світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.