Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи будуть українцям відключати світло влітку? В Укренерго пояснили

Виявляється, світло українцям можуть вимикати навіть за умови відсутності дефіциту в енергосистемі

Фото: Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Українцям розповіли, що відбуватиметься з електроенергією влітку

Фото: Укренерго. Колаж: Pro Гроші

З огляду на те, що російські окупанти відновили ракетні удари по українській енергоінфраструктурі, багатьох громадян хвилює питання щодо повернення графіків відключень світла. До того ж попереду весняно-літній період — коли споживання електроенергії традиційно зростає через спеку.

Втім, як пояснив керівник Укренерго Володимир Кудрицький, влітку в Україні, можливо, не доведеться застосовувати віялові відключення світла.

За його словами, не відключати електроенергію споживачам дозволить баланс енергосистеми. Та навіть якщо з'явиться дефіцит, додаткову електроенергію Україна зможе імпортувати з Європейського Союзу.

"Ми вважаємо, що реально впоратися без відключень. Але гарантій в умовах можливих ракетних обстрілів та за відсутності цілих ГЕС давати ніхто не може", – розповів Кудрицький.

При цьому він зазначив, що в умовах стабілізації системи, як і було до атаки 9 березня, українцям не відключатимуть світло. Але обмеження все ж можливі навіть за умови відсутності дефіциту в енергосистемі.

"Ми знаємо про ситуацію в Одесі – коли 2,5 тижні тому без обстрілу обладнання, в яке було багато влучень, почало відмовляти у роботі. Енергосистема вже не в гострій фазі хвороби, але ще й не здорова. Вона все ще слабка, і їй потрібна терапія у вигляді ремонтів", – додав він.

Куди влучили російські ракети 9 березня

У четвер Росія влаштувала наймасованіший обстріл України з початку 2023 року. На жаль, ракети ворога влучили в об’єкти критичної та енергетичної інфраструктури. Через це у деяких регіонах довелося вводити екстрені відключення світла.

Наприклад, вибухи прозвучали у двох районах Києва – Голосіївському та Святошинському. За інформацією мера столиці Віталія Кличка, внаслідок падіння уламків поранення отримали двоє людей, яких одразу госпіталізували. Відомо, що у Голосіївському районі снаряд прилетів по об’єкту інфраструктури.

В Одеській області ракети пошкодили житлові будинки, але постраждалих серед містян немає. Також були частково зруйновані лінії електропередач та електроопори. Екстрені відключення світла торкнулися лише обласного центру.

Якщо вам цікаво дізнатися більше про наслідки "прильотів", читайте наш матеріал за посиланням.

Раніше ми розповідали, навіщо українцям вимикають світло під час ракетної атаки. Також ми писали, що в Yasno пригрозили відключенням послуг після перемоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.