Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обстріли ТЕС і "прильоти" по інфраструктурі: куди влучили російські ракети 9 березня

Розповідаємо, куди влучили ракети російських окупантів та якої шкоди завдали енергосистемі України

Фото: Міноборони, Енергоатом. Колаж: Pro Гроші

Куди влучили ракети росіян 9 березня

Фото: Міноборони, Енергоатом. Колаж: Pro Гроші

Вночі, 9 березня, росіяни вдалися до чергового масованого ракетного обстрілу України. На жаль, є влучання снарядів в об’єкти критичної та енергетичної інфраструктури. В деяких областях ввели екстрені відключення світла.

Сайт Pro Гроші розповідає, які наслідки для енергетики має нова атака окупантів і куди саме влучили ракети.

За інформацією ДТЕК, ворог атакував три теплоелектростанції, внаслідок чого значно постраждало обладнання. На щастя, обійшлося без жертв. Як тільки з’явилася можливість, енергетики оперативно почали ліквідацію наслідків.

Яка ситуація в областях

  • Київська область

Влучання у двох районах Києва – Голосіївському та Святошинському. За уточненням мера столиця Віталія Кличка, уламками поранено двох людей, їх госпіталізували. В Голосіївському районі снаряд прилетів по об’єкту інфраструктури, внаслідок чого довелося ввести екстрені відключення світла. Водопостачання працює у штатному режимі.

  • Одеська область

Ракети пошкодили житлові будинки, але постраждалих серед містян немає. Також зафіксована часткова руйнація ліній електропередач та електроопори. Екстрені відключення світла торкнулися лише обласного центру. За словами голови ОВА Максима Марченка, "поки не можемо говорити, як скоро працюватиме електротранспорт, але пересування містом буде". Енергетики розпочали ремонтні роботи.

  • Запорізька область

Внаслідок масованого ракетного обстрілу Запорізька АЕС повністю знеструмлена, тож перейшла в режим блекауту. Це шостий випадок за час окупації. Як зауважили представники Енергоатому, почався зворотний відлік: якщо протягом 10 днів не вдасться відновити зовнішнє живлення станції, може статися аварія з радіаційними наслідками.

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, що обстріли пошкодили останню лінію, яка живила ЗАЕС. "Зараз станція працює на дизельних генераторах. Росіяни ставлять світ на межу ядерної катастрофи. І це наступного дня після перемовин з ООН про демілітаризацію ЗАЕС", – зазначив він.

  • Дніпропетровська область

Влучання зафіксовані в кількох районах – Нікопольському, Криворізькому, Дніпровському та Павлоградському. Очільник ДОР Микола Лукашук зауважив, що серйозно пошкоджено енергетичну інфраструктуру та промислові підприємства. Що стосується світла та води, то "знеструмлено каналізаційно-фільтрувальні станції на лівому березі міста Кам’янське, через відсутність світла у Першотравенську поки що припинено водопостачання".

  • Житомирська область

Голова ОВА Віталій Бунечко повідомив, що ракети вразили один з об'єктів енергетичної інфраструктури, що залишило без світла майже 150 тисяч абонентів. Якщо найближчим часом не вдасться заживити споживачів, запускатимуть генератори. Водночас електротранспорт поки працювати не буде. Також знеструмлені підвищувальні насосні станції на Житомирводоканалі, громадян просять запастися водою.

  • Харківська область

За попередніми даними, по місту й області зафіксовано щонайменше 15 прильотів ракет С-300. Деякі влучили в об'єкти критичної та цивільної інфраструктури. В Харківобленерго повідомили, що все місто станом на 10:00 залишилося без електропостачання, втім поступово світло з’являється у Лозівській, Нововодолазькій та Первомайській громадах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що павербанки ще знадобляться, і розповідав, чому можуть повернутися відключення світла. Також ми повідомляли, що в Yasno пригрозили відключеннями послуг після перемоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.