Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не накопичуйте борги: в Yasno пригрозили відключеннями послуг після перемоги

Енергетики нагадали, що в законі немає згадок про те, що можна не платити за комунальні послуги під час воєнного стану

Фото: Ясно, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи можна не платити за комуналку під час війни

Фото: Ясно, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час воєнного стану не рекомендують накопичувати великі борги за житлово-комунальні послуги, тому що після нашої перемоги можуть виникнути проблеми.

Про це повідомив директор компанії Yasno Сергій Коваленко у новому зверненні в Telegram у понеділок, 6 березня.

За борги – першими на відключення

"У період воєнного стану стану постачальникам заборонено відключати споживачів за неоплату комунальних послуг, а також нараховувати пеню та штрафні санкції. Про те, що можна не платити юридичного факту не має. Якщо після перемоги у вас буде найбільший борг, вибудете перші в черзі на відключення. Є інші незручності – органи соцзахисту можуть відмовити у наданні субсидії, коли комунальні послуги не оплачені", – наголосив Коваленко.

Також він навів приклад жителів Київської області, які навіть протягом окупації ворожими військами рік тому старанно оплачували надані послуги та не накопичували боргів.

Чому тарифи на електроенергію хочуть переглянути

Усе через те, що Україні вже зараз потрібно шукати можливості для відновлення пошкоджених окупантами енергооб'єктів, щоби українці не відчули проблем у наступному опалювальному сезоні.

Як пояснив голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, ремонтні роботи обійдуться державному бюджету у мільярди гривень. Гроші на це мали б закладатися у тариф на електроенергію, але він не переглядався з 2017 року. Українці досі сплачують 1,68 за кіловат.

Раніше різницю покривали коштом Енергоатому та Укренерго, але фінансове становище компаній через війну теж значно погіршилося.

Аби вирішити цю ситуацію, Кабінет міністрів ініціював створення одразу кількох робочих груп, які вивчають можливості переглянути тарифи на електроенергію.

"Нам потрібно дуже ретельно вивчити питання відшкодування витрат для малозабезпечених категорій населення. При цьому інші громадяни точно мали б змогу сплачувати новий тариф", — розповів Ущаповський.

Чому енергосистема почала стабільно працювати?

Раніше ми вже писали, що українська енергосистема почала стабільно працювати завдяки міжнародній підтримці. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Це один з основних факторів, завдяки якому в України наразі бездефіцитний режим.

Ще на стабільність роботи енергосистеми вплинули:

  • ефективна робота ППО;
  • введення в роботу усіх дев'яти атомних енергоблоків, які зараз є в розпорядженні України;
  • аномально тепла зима, яка дозволила не включати додатковий електрообігрів;
  • підвищення рівня річок, що дозволило повніше використати гідроенергетику;
  • сонячні дні, що дозволили ефективніше використовувати сонячні електростанції.

Надалі робота української енергосистеми усе одно залежатиме від дій російських окупантів. Адже ворог може будь-коли обстріляти об'єкти енергоінфраструктури.

Це означає, що у разі масованої ракетної атаки енергетикам знову доведеться запровадити графіки відключень. Але зараз українська енергосистема майже не відчуває дефіциту електроенергії.

Раніше ми писали про те, якою була ситуація зі світлом на вихідних, 4 та 5 березня. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому Україна хоче відмовитися від газу з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.