Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шахраї ошукують українців під час "продажу" дров: як не потрапити "на гачок"

Правоохоронці викрили на злочинній схему мешканця міста Кременчук, що на Полтавщині

Фото: УНІАН, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

Як аферисти ошукують українців

Фото: УНІАН, Нацполіція. Колаж: Pro Гроші

У часи повномасштабної війни та регулярних ворожих ударах по енергетичній системі нашої держави, активізувались шахраї.

Про це повідомляє пресслужба Національної поліції в Полтавській області.

Яку схему вигадали злочинці

Злодії вигадали нову схему – вони ошукували місцевих жителів під приводом продажу через інтернет-ресурси товарів для опалення приміщень. Такий випадок трапився у місті Кременчук.

"Продаю дрова на європалетах, тільки тверді породи, з доставкою. Вартість 1400 гривень", – йшлося в повідомленні афериста на популярному сайті розміщення оголошень OLX.

Поліціянам вдалось оперативно встановити особу фігуранта та довести його причетність до щонайменше п’яти фактів шахрайства.

Яке покарання загрожує шахраєві

"У разі доведення вини судом підозрюваному загрожує штраф від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від 1 до 2 років. Або ж обмеження волі на строк до 5 років, або позбавлення волі на строк до 3 років", – зазначили правоохоронці.

Аферисти просять в українців подзвонити

Раніше ми писали також про те, що в Україні з'явилася нова шахрайська схема: аферисти вдають із себе людей, яким терміново потрібна допомога, і просять у довірливих громадян телефони, щоб подзвонити. Але після цього на банківських рахунках жертв не лишається жодної копійки. Про це повідомили у відділі комунікацій ГУ Нацполіції у Чернівецькій області.

За інформацією правоохоронців, нещодавно така халепа сталася з 63-річним мешканцем Чернівців. Поліцейським він розповів, що малознайомий чоловік просив у нього телефон, щоби подзвонити, а після цього з рахунку чернівчанина зникли 9 тис. грн.

Виявилося, що шахраю вдалося зайти у додаток мобільного банкінгу, встановлений на телефоні, і переказати гроші на свою особисту картку.

Як вберегти свої гроші від крадіжки

Щоб не стати жертвою шахраїв правоохоронці радять:

  • не повідомляти стороннім особам номер та термін дії своєї банківської картки, пін-код та CVV-код:
  • не розголошувати паролі від програм інтернет-банкінгу;
  • не віддавати незнайомим людям свій смартфон, на якому можуть бути встановлені банківські програми.

До речі, ці правила актуальні навіть тоді, коли до вас дзвонить ніби-то співробітник банку з проханням озвучити паролі до картки. Якщо ж шахраям таки вдалося списати гроші з вашого рахунку, негайно дзвоніть в поліцію.

Як дурять українців у Польщі

Шахрайство з PESEL

Українці у Польщі часто стають жертвами шахраїв, коли їх просять надати власний номер PESEL. Якщо отримуєте дзвінки нібито від працівників банків, постачальників електроенергії або інтернет-провайдерів, то ніколи не діліться такими даними.

Ми розповідали, як страждають клієнти Приват Банку від шахраїв. Також сайт Pro Гроші писав, як наших громадян дурять у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.