Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Довго горять та жаркі: які дрова краще вибирати для опалення будинку

Існує кілька видів дерев, які ідеально підійдуть для обігріву вашої оселі

Колаж: Pro Гроші

Деякі дрова не дають багато тепла

Колаж: Pro Гроші

Щоб ефективно обігріти будинок, треба правильно обрати дрова. Адже не всіма деревами можна розпалювати піч. Також не всяка сировина довго горить і виділяє достатньо тепла.

Розповідаємо, якими деревами краще опалювати будинок.

Хвойні породи

Для опалення будинку взагалі небажано використовувати деревину хвойних порід. Адже під час горіння з'являється багато диму, а ще вони швидко горять та мало віддають тепла.

Листяні породи

Найкращими вважаються листяні породи. Вони довго горять і віддають багато тепла. Також в їхньому складі немає смолистих речовин, тому під час горіння не виділяється гар.

Плодовими деревами також можна розпалювати печі. Але їх краще приберегти для каміна. Коли вони горять, то виділяють приємні аромати.

Вільха. Ці дерева не потрібно додатково просушувати. Вони самі дійдуть до потрібного стану. Зберігаються такі дрова протягом багатьох років. Під час горіння вільха дає мало диму та має хороше тепловіддавання.

Дуб. Ідеальним варіантом для опалення вважають саме це дерево. Однак коштують такі дрова досить дорого. Дуб економний у використанні й дає багато тепла. Однак ви можете заощадити й міксувати це дерево з іншими дровами, щоб горіння було тривалішим.

Береза. Така деревина дає гарне тепло і має дезінфікувальні властивості. Завдяки дьогтю полумʼя буде горіти тривалий час. Однак зберігати березові дрова надто довго не можна. Береза псується зсередини й стає порохнявою, має неприємний запах, а тепловіддача після цього буде набагато меншою.

Липа. Такі дрова швидко нагріють вашу піч. Також липа — ідеальний варіант для лазні. Оскільки відрізняється лікувальними властивостями.

Осика. Такі дрова не дають хорошого тепловіддавання. Тому для опалення будинку їх майже не використовують.

Верба і тополя. Якщо у вас немає можливості купити дрова інших порід, можна використовувати й ці дрова. Вони недорого коштують, однак швидко згорають і майже не дають тепла. Щоб добре прогріти будинок, їх доведеться використати досить багато.

Які дрова можна збирати в лісі без дозволу

В Україні існує спеціальний Лісовий кодекс, який передбачає, що країні належать всі дерева, які знаходяться в лісах – навіть сухі та повалені. Тому користуватися ними можуть лише власники лісів чи постійні лісокористувачі, які заготовляють сировину.

Щоб законно вирубувати вже мертві стовбури дерев, необхідно мати спеціальний документ – лісорубний квиток, отримати який можуть лише лісогосподарські підприємства та їх працівники. При цьому збирати можна лише ті лісові ресурси, і лише в тому обсязі, що передбачені цим документом.

Водночас без додаткових дозволів можна збирати лише лісову підстилку. Наприклад:

  • хвою;
  • листя;
  • кору;
  • дрібні гілочки.

Раніше ми писали про те, що відбувається з цінами на дрова. Також ми пояснювали, скільки коштує встановлення твердопаливного котла та дрова на всю зиму. Крім того, сайт Pro Гроші писав, скільки українцям потрібно дров для опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.