Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На порозі опалювального сезону: чи вистачить блакитного палива українцям

Розповідаємо, чи готова Україна до опалювального сезону та чи вистачить нам газу в період холодів

Фото: УНІАН, Оператор ГТС України. Колаж: Pro Гроші

Україна готова до опалювального сезону

Фото: УНІАН, Оператор ГТС України. Колаж: Pro Гроші

Станом на 19 вересня Україна готова до проходження опалювального сезону. Обсяг природного газу, який був закачаний до підземних сховищ, становить 14,7 млрд кубометрів. Таким чином, план прогнозного балансу газу, що був закладений Кабінетом міністрів, вдалося виконати достроково.

Про це повідомляє пресслужба Міненерго.

Наразі Україна поповнює запаси природного газу, закуповуючи його у приватних компаній, та не планує імпорт. Голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов переконаний, що запасів газу у сховищах цілком достатньо для проходження опалювального сезону.

Який газ зберігається в українських сховищах

Зі слів міністра енергетики Германа Галущенко, Україна продовжує активну закачку газу до наших сховищ. Нафтогаз провів ефективну роботу, результатом якої стала сертифікація українських ПСГ за європейськими нормами. Це дозволить зберігати газ іноземних компаній у сховищах нашої країни.

"Європейські компанії вже почали активно закачувати блакитне паливо в українські ПСГ, де зберігається вже близько 600 мільйонів кубів іноземного газу. А це важливий внесок у гарантування енергетичної безпеки України та всього європейського континенту", — зауважив міністр.

Загалом з початку 2023 року Україна імпортувала понад 1,8 млрд куб. м газу, що у 2,3 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Скільки коштують дрова перед опалювальним сезоном

Готуючись до опалювального сезону, деякі українці віддають перевагу саме дровам, а не блакитному паливу. В нашій країні є два способи забезпечити себе необхідною кількість дров. Перший — закупити дрова в лісництві, другий — заготувати їх самостійно.

Проте заготівлю можна проводити лише після отримання лісорубного квитка. Даний квиток можуть видати орган виконавчої влади з питань лісового господарства, постійні лісокористувачі або лісогосподарські підприємства. Для заготівлі дрів найкраще підходить осінь або зима, адже саме в цей період у стовбурах дерев припиняється рух соків і вони майже сухі всередині.

А ось придбати дрова у 2023 році можна за таку ціну:

  • дуб – від 2 500 гривень за кубометр;
  • береза – від 2 000 до понад 3 100 гривень за кубометр;
  • сосна – від 1 400 гривень за кубометр.

Однак частіше лісгоспи пропонують не колоті дрова. Ціни за кубометр коливаються у такому діапазоні:

  • сосна – від 800 до понад 1 200 гривень;
  • береза – близько 1 200 гривень;
  • твердолистяні – від 950 до 1 300 гривень;
  • м'яколистяні – близько 800 гривень;
  • хвойні – від 900 до 1 100 гривень.

Варто зазначити, що дрова мають різну тепловіддачу і краще обирати сировину, у якої цей показник якомога вищий.

Раніше ми також розповідали, як українці готуються до зими, та розбиралися, як борги киян впливають на опалювальний сезон.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.