Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ефективне опалення – як правильно складати та зберігати дрова

Від правильної технології складання дров залежить, скільки ви спалите для отримання більшої кількості тепла

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Технологія складання деревини для ефективного горіння

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Якщо ви надаєте перевагу дровам для опалення, важливо використовувати належним чином висушену та витриману деревину, щоб отримати найкращу ефективність горіння. Це допоможе спалити менше дров без шкоди теплопостачанню, і триматиме низький рівень накопичення креозоту в димоході.

Сайт Pro Гроші розповідає, яке зберігання дров гарантує ефективне горіння з мінімальним утворенням креозоту.

Деревина повинна мати вологість 20% або менше. Для повної витримки свіжозрубаного ресурсу може знадобитися щонайменше рік. Якщо купуєте кордну деревину, яка вже витримана, зберігайте над землею і захистіть від погоди, щоб вона залишалася сухою та готовою до спалювання.

Ключ до цього – хороший штабель. Хоча існує багато способів укладання та зберігання дров, які відрізняються залежно від регіону і культури, але принципи кожного з них однакові.

  1. Тримайте дрова над землею або на гравію для належного дренажу. Волога може проникати в нижній шар деревини з землі через капілярну дію.
  2. Складіть дрова так, щоб навколо кожного поліна циркулювало повітря. Кінці колоди мають бути відкриті до вітру.
  3. Ставте на сонце.
  4. Накривайте так, щоб сніг і дощ не потрапляли всередину конструкції.
  5. Не складайте дрова біля будинку чи іншої споруди.

Традиційний американський штабель базується на будівництві неглибокої "стіни" з дров, яка тягнеться між двома стовпами, виготовленими з розколотої кордової деревини, складеної навхрест. Переконайтеся, що під дровами є піддони, стелаж або гравій, щоб забезпечити підняття над землею та захищеність від вологи.

Слідкуйте за тим, щоб навколо кожної колоди було достатньо повітряних проміжків для швидкого висихання. Накрийте дрова в сараї так, аби обрізані кінці колод були відкритими для переважаючих вітрів. Рекомендується використовувати брезент.

Як дізнатися, чи готові дрова до спалювання

Є кілька способів визначити, чи дрова належним чином витримані, сухі та готові до використання. Ви можете визначити вологість за допомогою вологоміра або без нього. Для другого методу перевірте кінці колод: суха деревина буде потріскана і темніша. Також переконайтеся, що не бачите жодної зелені всередині. Витримана деревина легша, ніж волога.

Якщо дрова відповідають цим критеріям, спробуйте зробити ще один тест. Візьміть два обрубки та міцно стукніть їх. Ви повинні почути порожній, дещо дзвінкий звук.

Коли закінчите опалювання оселі, не забудьте прочистити димохід, адже протягом сезону спалювання накопичується креозот, незалежно від того, наскільки витримані дрова. Щорічне обслуговування гарантує безпечну та ефективну роботу каміна.

Раніше сайт Pro Гроші писав про 5 питань про дрова, які виникають у кожного. Також ми повідомляли, які дрова найдорожчі в Україні та чи варто їх купувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.