Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Болгарія зароблятиме на Газпромі: які зміни запроваджують та до чого тут Україна

Уряд Болгарії вирішив, що більше не транспортуватиме безплатно російський газ в Європу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Болгарія наклала податок на газ, який проходить її територією з РФ

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Болгарія, яка є незалежною від російського газу, але перекачує паливо через свою територію в країни Європи, вирішила запровадити податок на транзит "блакитного палива" з РФ. Таким чином Болгарія демонструє підтримку санкціям Євросоюзу проти країни-агресорки.

Як пише агентство Bloomberg, відповідний законопроєкт з'явився у п'ятницю, 13 жовтня і набуває чинності негайно.

Відомо, що податок на транзит становитиме 20 болгарських левів (10,76 долара) за мегават-годину газу російського походження.

Зазначається, що Болгарія є для РФ важливим маршрутом для трубопровідних потоків, які продовжують надходити до Європи після масштабних скорочень у 2022 році на тлі міжнародних санкцій.

Так, близько 50% російського трубопровідного газу надходить до Болгарії з Туреччини, паливо прокачують через трубопровід Турецький потік.

В країні вважають, що запровадження податку на транзит російського газу, допоможе встановити справедливе оподаткування прибутку, отриманого на території держави, а ще збільшить розмір надходжень до бюджету країни.

Чому Україна досі не відмовилася від транзиту російського газу

Попри війну газотранспортна система нашої країни продовжує постачати російський ресурс у деякі країни Європи, які досі залежні від РФ, Як пояснив нещодавно глава Нафтогазу Олексій Чернишов, Україна зберегла транзит лише для того, щоби захистити інтереси європейців.

"Особливо тих країн, які не мають іншого джерела надходження природного газу", – підкреслив він.

Чернишов також пояснив, коли транзит російського газу через ГТС України буде зупинено.

"Це відбудеться. Тому що стратегічно Європейський союз оголосив про поступову відмову від російського газу", — зауважив керівник Нафтогазу.

Польща відібрала активи Газпрому

Компанія EuRoPol Gaz, яка була спільним підприємством російського Газпрому та польської PGNiG, відтепер стала власністю корпорації Orlen.

Зміни розпочалися ще навесні минулого року, коли польський уряд запровадив санкції на компанію та заморозив активи, а вже восени ввів у EuRoPol Gaz тимчасове управління.

А зараз Газпром остаточно втратив контроль над ділянкою газопроводу Ямал – Європа, яка пролягає через територію Польщі.

Раніше ми пояснювали, чи ризикують українці залишитися без газопостачання, якщо РФ раптово відмовиться від транзиту газу. Також ми писали, як Молдова позбавляється енергетичної залежності від Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.