Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекауту не буде, однак українцям варто підготуватися до поганого сценарію – чого чекати

Росії поки не вдалося занурити Україну в повну темряву, хоча вони неодноразово намагалися це зробити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Наразі в Україні діють планові відключення

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Повний блекаут можливий, однак відсоток того, що він дійсно станеться дуже малий. А от проблеми з енергетикою цілком можуть бути, якщо російські обстріли повторяться. У такому випадку українці можуть повернутись до режиму листопада-грудня 2022 року.

Про це повідомив глава Укренерго Володимир Кудрицький в телемарафоні.

"Я вважаю сценарій блекауту більше теоретичним, ніж тим, який має трапитися з нами в майбутньому", – сказав Кудрицький.

В Укренерго розглядають песимістичний сценарій ситуації з енергетикою в Україні. Однак навіть це залежить одразу від кількох чинників.

"Що стосується песимістичного сценарію, то його, напевно, потрібно сформулювати таким чином: будуть продовжуватися обстріли і якщо при цьому буде виходити з ладу та генеруюча потужність, яку ми відновлюємо, то це буде нівелювати наші зусилля по збільшенню генерації, яких ми зараз докладаємо", – пояснив глава "Укренерго".

У такій ситуації будуть діяти планові відключення. У періоди похолодання додатково можуть вводити й аварійні. Якщо росіяни знову обстріляють енергооб'єкти України, то перерви в енергопостачанні на цей раз можуть бути вже триваліші.

"Такий песимістичний сценарій передбачає, що ми будемо жити в режимі листопада-грудня 2022 року. Ми точно переживемо цю зиму. Він не смертельний, він некомфортний", – сказав Кудрицький.

Ракети РФ не змогли зруйнувати енергосистему України

Раніше ми писали, що за словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, Росії не вдалося занурити Україну в блекаут, хоча вони неодноразово намагалися це зробити. У Кремлі дуже сподівалися, що після масованих обстрілів країна залишиться повністю без світла, однак цього не сталося.

"Вісім ракетних ударів, понад тисяча ракет і дронів за півтора місяця не змогли зруйнувати нашу енергосистему", – повідомив Шмигаль.

Посадовець також додав, що наразі наша країна отримує підтримку від міжнародних партнерів. Наприклад, в країну направляється "маса запчастин". Це означає, що вже найближчим часом почнеться відновлення української енергетичної інфраструктури.

Також в Україні створили паралельну незалежну інфраструктуру виробництва електроенергії через генератори. Прем'єр-міністр запевнив, що українці точно зможуть пройти цю зиму. Адже досить швидко після всіх подій люди почали краще адаптуватися до нових реалій.

Раніше ми розповідали, чому ціни на продукти зростуть найближчим часом. Також ми писали, яка ще країна може відчути на собі блекаут через війну Росії проти України.

Більше про відключення світла ви можете прочитати у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.