Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям варто підготуватися: чому ціни на продукти зростуть найближчим часом

Вартість продуктів харчування незабаром підвищиться і для цього є кілька причин

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на продукти в Україні зростуть на 3-5%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перебої з електроенергією по всій країні через ракетні обстріли РФ та масове використання генераторів провокує зростання цін на продукти.

Про це в етері телемарафону заявив заступник голови Міністерства аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За його словами, вартість продуктів в Україні найближчим часом може збільшитися на 3-5%. На подорожчання, у першу чергу, впливають часті відключення світла, через що виробництва переходять на генератори.

"Підвищення коливатиметься на рівні близько 3-5%. Але важливо, що суттєвого зменшення виробництва за ці кілька місяців не відбувалося", — розповів Висоцький.

Він також зазначив, що Міністерство розробило стратегії, які дозволять забезпечити підприємства генераторами для безперебійного виробництва продукції.

Коли Україна відмовиться від графіків відключень електроенергії

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомляв, що стабілізаційні та екстрені відключення світла в Україні будуть застосовуватися до кінця опалювального сезону 2022/2023.

За його словами, світло найчастіше відключають через значні пошкодження в генерації та у системах передачі електроенергії. Саме через це графіки відключень електроенергії не скасовуватимуть до кінця зими.

Втім, за майже три місяці російських атак на об'єкти енергетики спеціалістам вдалося напрацювати низку рішень, які дозволяють ефективно підтримувати роботу енергосистеми. Тож, на думку міністра, блекаут в Україні можливий лише теоретично.

"Це стосується і генерації, і передачі електроенергії. Упевнений, що система втримається і надалі за подальших можливих ударів", — зазначив Галущенко.

Міністр додав, що енергетики докладають усіх зусиль, щоб зробити відключення плановими та прогнозованими.

Раніше ми розповідали, як в Україні хочуть реформувати систему пенсійних виплат і коли це станеться. Також ми писали, що Росія готує новий масований удар ракетами по Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.