Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Блекаут та зупинка АЕС. В Міненерго пояснили, що буде зі світлом 24 листопада

Мінстр енергетики дав прогноз щодо ситуації з електропостачанням до кінця доби

Колаж: Pro Гроші

Герман Галущенко пояснив, що буде із АЕС

Колаж: Pro Гроші

Після масованих обстрілів РФ 23 листопада в Україні відбувся блекаут та зупинка атомних електростанцій.

Про це повідомилив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону.

Він визнав, що ситуація дуже складна, але її вже вдалося дещо стабілізувати.

"Вчора насправді відбувся блекаут в нашій енергосистемі внаслідок тих обстрілів, які відбулися. Насправді ситуація дуже складна. Але на зараз, вже о 4-й ранку ми змогли об'єднати енергосистему. Вона вже зараз працює як єдина. На сьогодні вже заживлені критичні об'єкти інфраструктури по всій країні", – сказав міністр.

Галущенко додав, що протягом дня обсяг генерації будуть збільшувати, а АЕС запрацюють вже ввечері.

"Тобто ми розраховуємо, що до вечора в нас вже почнуть працювати атомні станції і, відповідно, видавати електроенергію в мережу. Це значно скоротить дефіцит", – зазначив він.

Наслідки обстрілів 23 листопада

Найгіршою ситуація була у Київській, Харківській, Чернігівській, Сумській областях. Ці регіони опинилися в абсолютній темряві. Більшість жителів цих областей лишилися без водо- та теплопостачання.

На півдні країни без електропостачання повністю залишилася Одеська область.

Крім того, після обстрілів була частково знеструмлена Львівська область. Також перебої зі світлом були у Вінницькій та Полтавській областях – там зафіксовані прильоти по критичній інфраструктурі.

Енергетична мережа постраждала у Хмельницькій області. Більша частина регіону не підключена до загальної мережі. У Чернівецькій області деякі громади також відключили від споживання.

Вдень 23 листопада мер Києва Віталій Кличко підтвердив "прильоти" по об'єкту інфраструктури. В столиці зникли світло та водопостачання. Енергетики та фахівці "Київводоканалу" працювали всю ніч, щоб відновити життєзабезпечення столиці.

Станом на ранок 24 листопада, вже повернули водопостачання на лівому березі міста. На правому ж планують відновити його в першій половині дня. 70% відсотків столиці поки залишається без електрики.

Як відомо, після обстрілів РФ через зниження частоти в енергосистемі України на Рівненській, Південноукраїнській та Хмельницькій АЕС спрацював аварійний захист, внаслідок чого всі енергоблоки були автоматично відключені.

Раніше ми писали про те, що відбувалося в повністю знеструмленому Львові. Також ми розповідали, що відбувалося на ЗАЕС після обстрілів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.