Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові обстріли і мокрий сніг: в Укренерго розповіли про стан енергосистеми

Розповідаємо що відбувається в енергосистемі України станом на ранок 13 грудня

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

В Україні зберігається високий дефіцит потужності електроенергії

Фото: ДТЕК. Колаж: Pro Гроші

Після останніх масованих обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури росіянами, в енергосистемі України зберігається значний дефіцит потужності електроенергії.

Про це повідомляють в пресслужбі Укренерго.

На сході росіяни знову завдали пошкоджень об’єктам енергетичної інфраструктури. У компанії зазначають, що ремонтні роботи можна буде розпочати лише після дозволу ЗСУ.

Водночас на деокупованих територіях вдалось заживити населені пункти, які залишались без електропостачання з початку повномасштабного вторгнення.

Що, окрім росіян, шкодить енергосистемі України

В Укренерго зазначають, що сильний вітер, мороз, налипання мокрого снігу та обмерзання проводів негативно впливає на стан високовольтних та розподільчих мереж. Погіршення погодних умов по всій території України суттєво ускладнює роботу ремонтних бригад.

Скільки часу потрібно, щоб відновити енергосистему

За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, якщо не станеться нових серйозних руйнувань, українські спеціалісти зможуть відновити критичну інфраструктуру приблизно за два роки. Якщо ж росіяни перестануть обстрілювати Україну ракетами, то певне покращення в енергетиці українці зможуть відчути вже за кілька тижнів.

"Через 2-3 тижні ми дійдемо до ситуації, коли майже немає або взагалі немає аварійних відключень і є відключення за графіком на 4-6 годин на добу. Ще десь через 2-3 місяці ми зможемо повністю відмовитися від відключень, енергетики зможуть забезпечити всім постійне живлення у звичайному режимі", – розповів Харченко.

Експерт зазначив, що зараз найважливіше для України — відновити власні можливості для генерації електроенергії. Для цього потрібно з'єднатися з енергосистемою низки вугільних та гідроелектростанцій.

В яких країнах також можуть запровадити стабілізаційні відключення

Німецьке видання Bild повідомляє, що Німеччина також може вдатися до короткострокових відключень світла.

Причина таких відключень – можливе зниження напруги в місцевих мережах. За прогнозами вони триватимуть не більше ніж 1,5 години. Ці заходи будуть контрольовані й мають вплинути на стабілізацію енергомереж.

"Короткострокові відключення можливі на землі Баден-Вюртемберг цієї зими. Однак не можна повністю відкидати можливість відключень тривалістю близько 90 хвилин", – йдеться в повідомленні.

Складна ситуація з енергопостачанням в Німеччині вже почала проявлятись, раніше громадян закликали скоротити споживання, щоб розвантажити мережу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як працюватимуть різні види транспорту під час можливого блекауту. Також ми розповідали, чи працюватиме мобільна мережа в умовах тривалих відключень електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.