Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Біля "Північного потоку-2" виявили загадковий об'єкт – чим він небезпечний

Експерти запропонували долучитися до дослідження об'єкта Nord Stream 2 AG

Експерти мають намір підняти об'єкт на поверхню

Влада Данії виявила цікаву знахідку неподалік від газопроводу "Північний потік–2".

Про це повідомляє Данське енергетичне агентство.

За словами спеціалістів, вони мають намір підняти на поверхню невідомий об’єкт. Оператору газопроводу Nord Stream 2 AG запропоновано взяти участь.

Чи є загроза безпеці

Також відомо, що данські органи вже оглянули об’єкт та вирішили, що він не несе загрози світовій безпеці.

"З метою подальшого з'ясування природи об'єкта данська влада вирішила підняти об'єкт за сприяння Міністерства оборони Данії. Данське енергетичне агентство в цьому контексті запросило власника трубопроводу, Nord Stream 2 AG, взяти участь в операції", — йдеться у повідомленні.

Вказано, що зараз агентство очікує на відповідь від оператора.

Що відомо про вибухи на "Північних потоках"

Як ми повідомляли раніше, аварія на трьох нитках газопроводу "Північний потік 1/2" сталася наприкінці вересня 2022 року. Вибухи пошкодили магістраль, тому у Балтійське море потрапила велика кількість газу. Правоохоронні органи Німеччини та Швейцарії не повірили у випадковість надзвичайної ситуації та взялися розслідувати справу.

В результаті перевірок вдалося з'ясувати, що розриви спричинила детонація вибухового пристрою. Офіційних звинувачень наразі не висували, адже не знайдені конкретні винуватці вибуху. Але велика кількість офіційних осіб довіряють версії, що пошкодити "Північний потік" могла тільки Росія, у якої для цього було найбільше мотивів.

Зокрема в Офісі президента Володимира Зеленського заявили: диверсія була необхідна Кремлю, щоби шантажувати Європу, яка напередодні зими могла залишитися без газу. Як видно, цього не сталося, а шантаж не вдався. Водночас Німеччина не планує ремонтувати магістралі та відновлювати роботу газопроводу за жодних обставин. Раніше вартість ремонту оцінювали щонайменше в 500 мільйонів доларів.

Нові версії

Тим часом президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар нещодавно заявив, що у період з квітня по серпень 2021 року, коли завершувалося будівництво газопроводу, в коридорі газогонів перебувала команда невідомих осіб, які належали до окремих спеціальних частин Військово-морського флоту РФ.

На його думку, "діяльність зведеної групи із 18 російських військових на місці будівництва не відповідала характеру жодних робіт, які б вони могли виконувати там офіційно". Тож незрозуміло, які завдання виконувала команда, та чому цивільні судна демонстрували дивну поведінку. Наприклад, лишалися у місцях дислокації попри шторми, не перетинали кордон з територіальними водами Данії, завершували роботу з появою німецьких суден тощо.

Також нагадаємо, раніше команда аналітиків SpaceKnow отримала у своє розпорядження супутникові знімки, на яких зафіксовані два невідомі кораблі поблизу місця витоку газу за кілька днів до того, як сталася аварія. Вони курсували з відключеними транспондерами, тобто їх не могла відстежити міжнародна система автоматичної ідентифікації. Цікаво, Лише два кораблі з 25-ти, які перебували у цій зоні, не увімкнули систему розпізнавання.

Раніше ми розповідали, що відновлення "Північних потоків" обійдеться у круглу суму. Також ми писали, чому Європа "поставила хрест" на Газпромі

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.