Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Європа "поставила хрест" на Газпромі: чому газовий шантаж Путіна не вдався

Монополісту залишається прийняти реалії, згідно з якими Європа позбувається енергозалежності від РФ

Фото: ТСН, Vostokgazprom. Колаж: Pro Гроші

Газпром втратив більшість клієнтів і може стати банкрутом

Фото: ТСН, Vostokgazprom. Колаж: Pro Гроші

Газпром не помітив, як міжнародний енергетичний ринок став глобальним, причому настільки швидко, що відмова від послуг російського монополіста не вдарить відчутно по країнах ЄС, які ще рік тому були максимально залежними від природного газу РФ.

Що чекає на монополіста, спрогнозував експерт енергетичного ринку Геннадій Рябцев.

У 2021 році Європа підігравала Російській Федерації й залучила компанії країни-агресорки майже у всі енергетичні проєкти, оскільки інтерес від співпраці був відчутним для обох сторін. Але початок повномасштабної війни в Україні змінив розставлення сил на міжнародній арені. Газпром, у якого купували природний газ чи не всі держави Європи, у грудні став майже непотрібним гравцем у глобальному масштабі.

Через надумані причини відмовитися від постачання блакитного палива російський монополіст не просто позбавив себе більшості країн-імпортерів, але й загрузнув у зобов'язанні виплатити мільярди євро компенсації за завдані збитки. Компанії стають у чергу, щоб ініціювати в арбітражному суді розгляд справ про невиконання контрактних зобов'язань і виплату гігантських відшкодувань. На думку Геннадія Рябцева, це означає один з двох варіантів – здійснення солідних виплат або оголошення банкрутства.

Те, що на газовидобувному гіганті поставлено хрест, підтверджує факт збільшення самостійності країн Європи у питанні енергетичного забезпечення. Показники за перші два місяці опалювального сезону – жовтень і листопад – говорять про скорочення споживання російського газу майже на 25%. Газові сховища Європи заповнені на 90%, що дозволить державам легко пройти поточну зиму і не зважати на шантаж Володимира Путіна.

"Політика змінилася. Жодні пропозиції російських компаній не вітаються та не підписуються. А якщо так, то це означає, що європейці й зараз розраховують насамперед на власні сили, чого не було ще рік тому", – уточнив експерт.

Зустрічі за закритими дверима

Водночас відбуваються зустрічі очільників деяких країн з головою Газпрому Олексієм Міллером. 9 грудня у Стамбулі за закритими дверима щось обговорювали президент Туреччини Реджеп Ердоган і голова правління монополіста. Також найближчим часом анонсовано зустріч Олексія Міллера з головою правління Moldovagaz Вадимом Чебаном.

Інсайдери говорять про дискусії в аспектах, пов'язаних з обсягом газу, який транспортують у Молдову. Також сторони планують узгодити питання боргів, накопичених мешканцями окупованого Придністров'я. Зауважимо, що поки Європа відмовляється від співпраці з Росією, монополіст збільшує постачання у країни Азії. Зокрема до Китаю через газопровід "Сила Сибіру".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Газпром балансує "по лезу ножа", і розповідав, яке нове випробування з’явилося на горизонті. Також ми повідомляли, що найближчі "друзі" РФ вимагають гроші від Газпрому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.