Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відновлення "Північних потоків" обійдеться у круглу суму – скільки піде на ремонт

Через постійний шкідливий вплив солоної води ремонт трубопроводу з кожним днем дорожчає

Фото: Pixabay, Nord-Stream. Колаж: Pro Гроші

Скільки коштує ремонт "Північних потоків"

Фото: Pixabay, Nord-Stream. Колаж: Pro Гроші

Пошкоджені гілки "Північних потоків" потребують ремонту після вибухів, що сталися наприкінці вересня. Оператору трубопроводу вдалося оцінити вартість ремонту труб. Ця сума вражає, плюс з кожним днем зростає через руйнівні фактори.

Деталі повідомило видання The New York Times.

Компанія Nord Stream AG, яка є оператором газогонів, здійснила попередню оцінку вартості ремонту труб. За інформацією джерела, станом на кінець грудня сума, яку необхідно витратити, сягає близько пів мільярда доларів. Ситуацію посилює факт шкідливого впливу солоної морської води на пошкоджені ділянки. Тож з кожним днем вартість ремонту збільшується.

Раніше страхові компанії – Munich Re та синдикати на лондонському ринку Lloyd's – відмовлялися продовжувати обслуговування Nord Stream, оскільки офіційне розслідування ніяк не може визначити причини вибухів. Страховики не мають наміру виплачувати сотні мільйонів доларів у відповідь на претензії оператора, поки не висунуть звинувачення у диверсії. Або не підтвердять, що аварія сталася через природні фактори.

Нагадаємо, що протягом кількох місяців після вибухів більшість країн Європи вважали Росію причетною до підривів газопроводу. Проте у грудні частина чиновників змінила думку: виявляється, немає прямих доказів того, що РФ стоїть за саботажем. Тому відповідальність наразі нікого не спіткала.

Водночас Росію досі підозрюють, оскільки лише у цієї країни було достатньо причин для вчинення диверсії. Зокрема вибухи продемонстрували залежність Європи від російських енергоресурсів. Хоча в умовах поступової відмови ЄС від послуг Газпрому ця підстава втрачає аргументованість.

Відновлення роботи газопроводу "Ямал-Європа"

Поки відбуваються спроби знайти винного у диверсіях на "Північних потоках", Росія заявила про можливе відновлення роботи газопроводу "Ямал-Європа". Постачання блакитного палива у Європу зупинили у травні поточного року, коли набули чинності санкції проти низки іноземних компаній, серед яких EuRoPol GAZ (володіє польською ділянкою газопроводу).

Російські чиновники вважають, що наразі виник значний дефіцит газу в Європі, тож настав час запустити постачання. За словами віцепрем'єр-міністра РФ Олександра Новака, "проти нас розгорнуто масштабну кампанію, яка закінчилася диверсіями проти "Північних потоків", але ми продовжуємо розглядати Європу як потенційний ринок збуту нашої продукції".

Раніше Газпром скаржився на Польщу, яка нібито порушувала права компанії-акціонера EuRoPol GAZ. У квітні країна заблокувала монополісту здатність управляти акціями, іншими цінними паперами та отримувати дивіденди.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чи вдалося довести причетність Росії до аварій на "Північних потоках". Також ми повідомляли, чому трубопровід можуть закрити назавжди.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.