Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Військові РФ таємно працювали біля "Північного потоку-2": нові деталі аварії

Цивільні судна з військовими РФ на борту базувалися поблизу місця добудови "Північного потоку-2"

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Невідомі кораблі поблизу "Північного потоку-2"

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Минуло майже чотири місяці з моменту вибухів на магістралях "Північних потоків" у Балтійському морі, проте розслідування досі не знайшло винних в аварії. Натомість з'явилася додаткова інформація про перебування російських військовослужбовців неподалік місця побудови "Північного потоку-2".

Деталі розповів президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ" Михайло Гончар.

За інформацією експерта, у період з квітня по серпень 2021 року, коли завершувалося будівництво газопроводу, в коридорі газогонів перебувала команда невідомих осіб, які належали до окремих спеціальних частин Військово-морського флоту Російської Федерації. Вони базувалися на кількох цивільних суднах, проте факт їхнього перебування заборонили фіксувати в бортових документах.

На додаток не дозволялося використовувати будь-які месенджери для спілкування, окрім Telegram. Михайло Гончар зазначає, що "діяльність зведеної групи із 18 російських військових на місці будівництва не відповідала характеру жодних робіт, які б вони могли виконувати там офіційно".

Тож незрозуміло, які завдання виконувала команда, та чому цивільні судна демонстрували дивну поведінку. Наприклад, не покидали місця дислокації навіть у штурмову погоду, не перетинали кордон з територіальними водами Данії, завершували роботу з появою німецьких суден тощо.

Нагадаємо, раніше команді аналітиків SpaceKnow вдалося отримати супутникові фото, які зафіксували два невідомі кораблі поблизу місця витоку газу за кілька днів до аварії. Вони курсували з відключеними транспондерами, тобто не могли відстежуватися міжнародною системою автоматичної ідентифікації. Лише два кораблі з 25-ти, які перебували у цій зоні, не увімкнули систему розпізнавання.

Хто ж заклав вибухівку?

Михайло Гончар припускає, що саме ці кораблі могли заздалегідь закласти вибухівку в потрібні місця на магістралях, а наведення здійснили вищезгадані військовослужбовці Росії.

"ВМФ РФ має флотилію спеціалізованих дослідницьких і допоміжних суден, які можуть бути носіями безпілотних підводних апаратів багатоцільового призначення. З їхньою допомогою можна успішно встановлювати вибухові пристрої. І не залишати при цьому багато слідів або ж, навпаки, залишити фальшивий слід", – зазначає експерт.

Щоправда, безперечних доказів цієї теорії немає. Нагадаємо, що Росія не погоджується з будь-якими звинуваченнями та вважає, що диверсію спричинили країни Заходу. РФ навіть запропонувала долучитися до розслідування, проте ініціативу не прийняла шведська прокуратура, пояснивши відмову піклуванням про власну національну безпеку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що з’явилися результати розслідування щодо вибухів на "Північних потоках". Також ми повідомляли, що диверсія на "Північних потоках" принесла користь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.