Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водійські права без іспитів – яка країна зробила полегшення для українців

Угода стосується посвідчень водія на всі категорії транспортних засобів, зазначили у Міністерстві внутрішніх справ України

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські водії зможуть без проблем обміняти своє посвідчення

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для українських водіїв зробили ще одне спрощення. У вівторок, 10 січня, набула чинності Угода про взаємне визнання й обмін національних посвідчень водія між Україною та Туреччиною.

Про це пише Міністерство внутрішніх справ України.

Що це означає

Відтепер українці, які переїхали на тимчасове або постійне проживання до Туреччини, можуть обміняти своє українське посвідчення водія на турецьке. Для цього не треба буде складати теоретичні та практичні іспити.

Угода діє і в інший бік. А тому громадяни Туреччини, які тимчасово або постійно проживають в Україні та мають турецьку посвідку водія, теж можуть обміняти її без складання іспитів у сервісному центрі МВС.

"Двостороння угода стосується посвідчень водія всіх категорій транспортних засобів", – йдеться у повідомленні.

Як варто їздити під час туману

Цьогоріч в Україні досить тепла зима, тому снігу синоптики не прогнозують. А от тумани доволі частіше з'являються на дорогах. Тому не варто забувати про певні правила, аби їздити безпечно.

Знижуйте швидкість. Коли ви їздите під час туману, то не варто забувати про те, що він мінімізує страх небезпеки. Все через те, що ви не бачите загрозливих чинників, ніщо не заважає машині рухатися вперед, і через це водій поступово прискорюється.

Однак ситуація залишається небезпечною через те, що поверхня дороги мокра, а отже гальмівний шлях буде більше звичайного.

Використовуйте світло правильно. У таку погоду водії мають вмикати ближнє світло фар та задні габаритні вогні. Так ви зможете бачити дорогу краще, а також ви позначаєте себе, й інші водії зможуть вас помітити під час туману.

У дуже густий туман можна увімкнути задній протитуманний ліхтар. Однак будьте з ним обережні, адже він може засліплювати водія машини, що їде позаду вас.

Зупиняйтеся правильно. У туманну погоду збільшується кількість аварій. Більшість із них трапляються через те, що одне авто наїхало на інше, яке залишили або на проїзній частині, або на узбіччі надто близько до неї. Намагайтеся зупинятися в стороні від дороги.

Якщо ж вам довелося стояти на узбіччі або самій проїзній частині, то увімкніть аварійку та встановіть знак аварійної зупинки.

Як змінилися ціни на пальне в Україні

Раніше ми писали, що ціни в Україні не перестають змінюватися. Наприклад, після Нового року ціни дещо зросли, однак зараз українці можуть помітити значне здешевшання.

Якщо порівнювати з вартістю за 4 січня, то 10 січня пальне в Україні продавали за такими цінами (середній показник):

  • бензин А-95 преміум – 52,43 грн/л (дешевше на 0,59 грн);
  • бензин А-95 – 51,47 грн/л (дешевше на 0,53);
  • бензин А-92 – 50,73 грн/л (дешевше на 0,28);
  • дизельне паливо – 54,98 грн/л (дешевше на 0,13);
  • автомобільний газ – 28,88 грн/л (дешевше на 0,5).

Раніше сайт Pro Гроші писав, що сталося з цінами на пальне і що буде за тиждень. Також ми повідомляли, що водіям в Україні можуть спростити оплату штрафів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.