Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На це довго чекали: що сталося з цінами на пальне і що буде через тиждень

Ціни на пальне протягом останніх тижнів невпинно зростали й нарешті зупинилися, але чи так це у всіх мережах, і що буде за тиждень

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

З початку місяця на ринку пального з'явилась певна стабільність

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Грудень для покупців пального став не дуже приємним місяцем, адже ціни на нього почали рости. АЗС підіймали вартість на всі види нафтопродуктів, хоча й не завжди знаходились причини для таких змін. Але в середині останнього місяця року ми спостерігаємо нові тенденції.

Що відбувається на ринку пального і чого чекати від наступного тижня? Про це сайт Pro Гроші розповідає з експертом паливного ринку Олександром Сіренком.

Скільки коштує пальне 15 грудня


З попереднього тижня, коли ми оглядали ціни, зросла вартість усіх видів пального. Але зростання відбувалось не в усі ці дні: після чергових змін воно зупинилось 8 грудня. Ще невеликий ріст по деяких видах відбувся після 13 грудня. Вже станом на 15 грудня спеціалізований сайт AUTO.RIA подає такі дані щодо середніх цін по Україні:

  • А-95+ – 52,17 грн/літр;
  • А-95 – 51,39 грн/літр;
  • А-92 – 50,97 грн/літр;
  • дизельне пальне – 54,93 грн/літр;
  • автогаз – 29,37 грн/літр.

Якщо дивитись на динаміку за останній місяць, то вона така:

Сіренко каже, що загалом так, відносна стабільність на ринку бензинів і дизельного пального є. Але про повне затишшя казати не можна. Днями одна з великих мереж підняла ціну на своє преміальне дизпальне і воно стало другим за найбільшою вартістю у загальному рейтингу. Також підіймали ціни заправки по регіонах: хтось на 10 коп., хтось на 50 коп., а хтось на цілі 2 грн. Тому певні рухи на ринку відбуваються.

Якщо ж говорити про запаси пального в Україні, то за грудень їх стало більше, і обсяги ввезення цієї продукції з-за кордону також збільшились.

Дизеля зараз везуть на чверть більше, ніж у листопаді. І по бензину така сама історія, десь на третину більше. Тобто, формуються запаси, пального на території України достатньо. Казати, що там на заправках якийсь дефіцит буде, це повна нісенітниця.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Як і у всі попередні тижні, основні чинники – зовнішній ринок, валюта і попит в країні – стабільні. З 5 грудня запрацювали санкції щодо російської нафти, і відтоді ціни на нафту в Європі тримаються на рівні 80 дол. за барель, а на нафтопродукти – 850-950 дол. за тонну. Експерт каже, що якщо ще тиждень так буде триматись низький зовнішній ринок, то причин так дорого купувати бензини і дизпальне на заправках взагалі немає. Купують його навіть за меншими цінами, ніж 40 грн/літр, однак націнка від АЗС для українського споживача надто висока.

Що буде з цінами на наступному тижні


На думку Сіренка, ціна на автогаз не має перетнути межу 30 грн/літр. Гуртові ціни стабілізувались, імпортують його достатньо. Хоч і роздрібні оператори на випередження ідуть до цієї цифри, вони вже до неї наблизились, і подальшого зростання не має бути.

Щодо бензинів та дизпального ситуація може бути такою: на стелах АЗС ціни навряд впадуть, але по факту пальне можуть продавати дешевше завдяки передноворічним знижкам.

Може бути так: запускаються мегаакції по мережах, які дають такі ж мегазнижки. Це значить, що буде боротьба за лояльність клієнта, і при стабільних цінах будуть просто давати більшу знижку. Це те, що прогнозується на ці два тижні, може ще на січень припаде. По факту на стелах нічого не зміниться, – спрогнозував Сіренко.

Обсяги імпорту у найближчий тиждень теж не падатимуть, адже його намагаються завезти якомога більше перед новорічними святами. Експерт каже, що може бути невеликий проміжок часу з низькими показниками імпорту, і таким чином завдяки активним постачанням зараз ми вирівняємось по обсягах. Але як насправді все відбуватиметься, точно спрогнозувати поки важко.

Для водіїв почали діяти нові правила


Раніше ми розповідали про те, що в Україні внесли зміни до Правил дорожнього руху. Наприклад, відтепер деякі водії не зобов'язані отримувати дозвіл на встановлення та використання помаранчевих проблискових маячків. Це стосується водіїв транспортних засобів спеціального та спеціалізованого призначення та комунально-дорожніх служб.

Крім того, не потрібно отримувати дозвіл на помаранчеві проблискові маячки водіям ТЗ із розпізнавальним знаком "Діти". Для всіх інших водіїв правила щодо цього залишаються незмінними.

Дізнавайтесь, що ще змінилося для водіїв в Україні в грудні. Також читайте про те, як обміняти водійське посвідчення під час воєнного стану.

А більше про ціни на пальне і що чекає на водіїв, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.