Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії такого не очікували? Як змінилися ціни на пальне в Україні

Експерти стверджують, що в січні на заправках будуть ціни, які відповідатимуть ринковим тенденціям, і на це вплине одразу кілька критеріїв

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку пального є постійні зміни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни в Україні не перестають змінюватися. Вартість продуктів, що мають найбільший попит, оновлюється ледь не щодня. Це ж стосується і пального. Після Нового року ціни дещо зросли, однак зараз українці можуть помітити значне здешевшання.

Про це свідчать дані порталу Мінфін.

Якщо порівнювати з вартістю за 4 січня, то наразі пальне в Україні продають за такими цінами (середній показник):

  • бензин А-95 преміум – 52,43 грн/л (дешевше на 0,59 грн);
  • бензин А-95 – 51,47 грн/л (дешевше на 0,53);
  • бензин А-92 – 50,73 грн/л (дешевше на 0,28);
  • дизельне паливо – 54,98 грн/л (дешевше на 0,13);
  • автомобільний газ – 28,88 грн/л (дешевше на 0,5).

На ринку пального можуть бути серйозні зміни

Раніше ми писали, що в Україні планують підвищити податки на пальне відповідно до директив Євросоюзу. Саме через це акциз на пальне буде зростати щороку. Перші зміни українці можуть помітити вже починаючи з 1 січня 2024 року.

Так, акциз на газ для авто планують поетапно збільшувати більш ніж удвічі — з €52 до €125 за 1 тис. літрів.

Акциз на бензин, за пропозицію Мінфіна, спочатку підвищать до €213 за 1 тис. літрів. А до кінця 2027 року ставки акцизів на бензин та дизель встановлять на позначці у понад €300 – мінімальному рівні, згідно з директивами Євросоюзу.

Закон може набути чинності з липня 2023 року. Однак зверніть увагу, що пункти щодо акцизів на пальне почнуть діяти з 1 січня 2024 року.

Які ставки діють зараз

Ще у вересні 2022 року Верховна Рада встановила акциз на автогаз на рівні €52 за 1 тис. літрів, а на бензин та дизпаливо – €100 за 1 тис. літрів. ПДВ на всі види палива залишили без змін — 7%.

Також чиновники тоді передбачили пільгу для Міноборони. Так, на період воєнного та надзвичайного стану на пальне для ЗСУ акциз залишиться на рівні €0 за 1 тис. літрів.

Чи змінять ціни найближчим часом?

Сайт Pro Гроші вже писав, що скоріше за все в січні на заправках будуть ціни, які відповідатимуть ринковим тенденціям. На це будуть впливати одразу кілька критеріїв, а саме:

  • великі обсяги імпорту;
  • стабільний і спокійний попит;
  • стабільність курсу долара і падіння на зовнішньому ринку.

Ми заходимо у 2023 рік з запасами, із налаштованими поставками при сезоні низького споживання. Тобто, ми приходимо в січень, і 1-2 числа йде розмитнення партій нафтопродуктів. Нічого не міняється. В Європі кризи нема, в нас її не може бути, бо ми просто з пальним, а тенденції світового ринку показують, що може воно й ще подешевшає, – пояснив експерт Олександр Сіренко.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що сталося з цінами на пальне і що буде за тиждень. Також ми повідомляли, що водіям в Україні можуть спростити оплату штрафів. А більше про ціни на пальне і що чекає на водіїв, читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.