Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям в Україні можуть спростити оплату штрафів – що зміниться

Зміни пропонують внести до статті 300-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українців чекають зміни у ПДР

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні діє стаття 307 Кодексу про адміністративні правопорушення, згідно з якою у 15-денний термін особа повинна сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Але вважається, що цей термін закороткий, його пропонують збільшити.

Відповідний законопроєкт №8285 зареєстрували у Верховній Раді 15 грудня.

Чинні правила стосовно термінів сплати штрафу

Контролювати своєчасне виконання постанови про накладання адміністративного стягнення повинні представники органу, який виніс відповідне рішення. Якщо порушення було виявлене посадовою особою, термін сплати штрафу становить 15 календарних днів з дня вручення постанови. Якщо порушення автоматично зафіксували технічні засоби, час, за який необхідно здійснити оплату, скорочується до десяти днів.

При цьому часто виникають ситуації, коли порушник ПДР не встигає виконати постанову. Тож все частіше доводиться примусово забезпечувати стягнення, що здійснюється органом державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або його фактичним місцеперебуванням. Українці, незадоволені подібним, звертаються у суд для оскарження примусового стягнення.

Його здійснюють у разі несплати штрафу всього через десять днів після набрання чинності. При цьому порушнику доводиться здійснити оплату в подвійному розмірі, а також покрити витрати на облік зазначених правопорушень. Водночас закон "Про виконавче провадження" говорить: документи про примусове виконання надаються одержувачу протягом трьох місяців.

Всі ці неузгодження стосовно загальних строків та алгоритму притягнення до адміністративної відповідальності призвели до розробки законопроєкту №8285, який наразі розглядає профільний комітет Кабінету Міністрів з питань правоохоронної діяльності.

Що зміниться у разі набуття чинності

Якщо проєкт закону ухвалять, то водіям транспортних засобів збільшать строки для сплати штрафу за постановою про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері безпеки на автомобілі з 10 до 15 днів. А також відбудеться узгодження алгоритму примусового виконання.

Нагадаємо, раніше Кабінет Міністрів ухвалив зміни у деяких правилах дорожнього руху, зокрема водіям спецтранспорту та деяких інших машин дозволяється не звертатися до територіального органу з надання сервісних послуг МВС для встановлення помаранчевих проблискових маячків. Водії дорожньо-експлуатаційних служб та автомобілів з розпізнавальним знаком "Діти" більше не потребують отримання дозволу на використання сигнального маячка.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що сталося з цінами на пальне і що буде через тиждень. Також ми повідомляли, як обміняти водійське посвідчення під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.