Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії зрадіють змінам: чому в Україні побільшає якісного пального

Розповідаємо, як зміни можуть відбуватися на ринку пального в Україні найближчим часом та чому вони потрібні

Фото: УНІАН

В Україні посилять контроль за якість пального

Фото: УНІАН

Неякісне пальне може серйозно нашкодити автомобілям. На жаль, у нашій країні працюють АЗС, на яких водія можуть купити "бодягу" навіть не підозрюючи про це. Тому в Україні планують посилити відстеження руху пального, щоби посилити боротьбу з незаконним обігом та з неякісним пальним.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

За його словами, відповідний законопроєкт вже зареєстрували на сайті парламенту. До того ж автори законодавчої ініціативи пропонують запровадити ще низку нововведень. Наприклад:

  • перемістити нафту та газовий конденсат у перелік підакцизних товарів, до яких застосовується нульова ставка акцизу;
  • розширити перелік розчинників, які належать до підакцизних товарів та інструменту векселів для них.

Як поясни Железняк, запропоновані зміни допоможуть якісніше боротися із незаконним обігом пального. Також це допоможе розв'язати проблему із неякісним пальним на заправках в Україні.

"Законопроєкт складний в реалізації, тому майже 3 місяці тривала робота над ним. Сподіваюсь, далі буде швидше", – йдеться у повідомленні депутата.

Зазначимо, що станом на вечір, 7 листопада 2023 року, текст законопроєкту на сайті Верховної Ради відсутній.

Чи багато в Україні неякісного пального на заправках

Наприкінці жовтня фахівці перевірили якість дизельного пального та бензину на чотирьох найпопулярніших мереж АЗС. Виявилося, що на деяких заправках водіям пропонують пальне з домішками, які провокують спалахування на рівні 46 градусів.

Інші мережі торгують якіснішим пальним, але все одно рівень якості не відповідає усім державним стандартам.

Чи має бензин термін придатності

Раніше ми розповідали, що згідно з сучасним ДСТУ, всі марки бензину мають гарантований термін придатності. Тому водіям, які звикли робити запаси пального варто пам'ятати, що бензин зберігається не більше року з моменту виготовлення. Усе тому, що паливо змішують з різними присадками, а вони впливають на довговічність сировини.

Водночас спеціалізований бензин призначений виключно для спеціальних цілей. Така сировина, як правило, надходить без домішок, тому це пальне часто використовують військові, аби заправляти свою техніку. Та й зберігати такий вид пального можна довше.

Також термін придатності бензину залежить від:

  • контейнерів, у яких зберігається сировина;
  • температури;
  • продовження терміну придатності.

Якщо пальне прострочене, то рідина забарвлюється у темний чи коричневий колір. Також бензин має підвищену детонацію та потенційно може пошкодити паливну систему вашого автомобіля.

Як зміниться вартість пального до кінця 2023 року

У Національному банку вважають, що у короткостроковому періоді зростання цін на пальне пришвидшиться, що чинитиме непрямий проінфляційний вплив на вартість інших товарів та послуг. Крім того, з наступного року ціни стабілізуються завдяки тому, що ціни на нафту на світовому ринку почнуть поступово знижуватися. Наразі ж вартість пального на АЗС в Україні підвищуються у зв'язку з поверненням повного оподаткування.

Раніше ми писали, як в Україні змінилися правила транспортування небезпечних вантажів. Ще писали, які послуги у сервісних центрах МВС подорожчали.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.