Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Небезпечні вантажі: водіїв попередили про важливі зміни

Пояснюємо, що варто знати водіям, які займаються транспортуванням небезпечних вантажів

Фото:  Unsplash

В Україні будуть нові правила щодо перевезення небезпечних вантажів

Фото: Unsplash

В Україні спростили процедуру видачі та оформлення свідоцтва для транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі. Тепер у перевізників з'явилася можливість отримувати документи вдвічі швидше.

Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.

Що змінилося

Як раніше, перевозити небезпечні речовини транспортними засобами водії можуть лише після отримання відповідних документів. Однак тепер їх надаватимуть значно оперативніше: термін очікування скоротився до п'яти робочих днів, замість десяти. До того ж термін дії свідоцтв збільшили з шести місяців до одного року.

Які речі не можна перевозити у багажнику автівок

Що стосується пересічних водіїв, то для них теж існують певні правила щодо перевезення багажу. І за дотриманням вимог уважно слідкує поліція.

Наприклад, автовласникам можна перевозити у багажнику каністри з бензином, але відповідно до пункту 1.7 Наказу Міністерства внутрішніх справ "Про перевезення небезпечних вантажів по дорозі", є виняток з правила:

"У переносних паливних місткостях, таких як каністри, можна перевозити не більше 60 літрів пального на одну транспортну одиницю".

Отже, якщо перевозити автівкою понад 60 літрів бензину, тоді можна понести адміністративну відповідальність за нормою КУпАП – порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів. Зауважимо, це обмеження не розповсюджується на рятувальні служби.

Водія можуть оштрафувати на 510 гривень. Але штрафу можна уникнути, якщо мати спеціально оформлені дозвільні документи.

Коли поліція може перевірити автомобіль

Для того, аби патрульні захотіли уважно перевірити салон та багажний відсік автомобіля, мають бути вагомі підстави. Наприклад:

  • правоохоронці запідозрили, що у транспортному засобі перебуває правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;
  • у правоохоронців з'явилися реальні причини вважати, що в транспортному засобі є річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;
  • поліцейські запідозрили, що річ або транспортний засіб – знаряддя вчинення правопорушення та/або перебуває у тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Якщо хоча б одна з цих підстав існувати, представники органів правопорядку можуть влаштувати поверхневу перевірку водія та його транспортного засобу.

Раніше ми розповідали, які автомобілі можуть зникнути з вулиць українських міст. Також ми пояснювали, як правильно реєструвати автомобіль з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.