Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про ці АЗС краще забути – на яких заправках знайшли небезпечне пальне

Продавець такого пального ставить під загрозу життя покупців та робітників заправки

Фото: pexels

Українці можуть купити неякісне пальне

Фото: pexels

В Україні перевірили якість дизельного пального та бензину на чотирьох заправках. Комісія обрала найпопулярніші мережі АЗС в країні. Та зʼясувалося, що одному зі зразків достатньо для спалахування 46 градусів. А це є порушенням, адже норма встановлена на рівні 55 градусів.

Про це пише УНІАН.

Тобто, продавець такого пального ставить під загрозу життя покупців та робітників АЗС, адже сировина може просто вибухнути.

В інших мережах пальне не небезпечне, але також не відповідає всім держстандартам.

Чому сировина стала небезпечною

Дизель може стати настільки вибухонебезпечним через наявність домішок, які не можна було додавати до дизельного пального. Можливо, це були залишки бензину.

"На словах, дизель везуть з Європи, але навряд чи звідти приїхав би настільки неякісний продукт, тому що там дуже жорстко контролюється якість палива, в тому числі й рівень сірки", – йдеться у повідомленні.

Саме за цим показником одна з мереж перевищила норму в більш ніж чотири рази, адже рівень досяг 41,3 мг/кг.

Важливо памʼятати, що низький рівень сірки призводить до швидкого зношування двигуна. З відібраних зразків двигун швидше за все "вб'є" пальне з популярної мережі WOG.

А от з результатами бензину ситуація дещо інша та складніша. Адже в одному зі зразків виявили дуже велику кількість бензолу, який дуже токсичний. А ось за рівнем сірки найбезпечніше паливо мережі АВІАС.

Який дизель можна вважати якісним

Раніше ми вже писали про те, що це може визначити лише лабораторна експертиза. Однак, є деякі ознаки, за якими ви можете самостійно зрозуміти якість сировини, а саме:

  • немає осаду – хороша суміш має однорідну структуру, а при відстоюванні не залишає осаду на дні місткості. Якщо пальне залишає осад, це означає, що в ньому є велика кількість твердих частинок, здатних негативно вплинути на роботу двигуна;

  • має правильний колір – нормальний колір дизельного пального повинен бути жовтим або світло-коричневим;

  • має правильну в’язкість – він має бути не рідким, як бензин, але і не занадто тягучим.

Що робити, якщо заправили автівку неякісним бензином

Якщо сталося так, що на АЗС водію продали неякісне пальне, тоді потрібно:

  • зафіксувати проблему;

  • зберегти чек;

  • звернутися до Держпродспоживслужби;

  • вимагати відшкодування грошей;

  • надати розголосу даній ситуації. Найефективніший для цього спосіб — опублікувати інформацію в одній із соціальних мереж.

Дотримуючись цих порад, можна врятувати автомобіль від серйозних проблем.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що водіям не доведеться платити за порушення ПДР і розповідав, що може врятувати від штрафу. Також ми повідомляли, які дорожні знаки можна ігнорувати водіям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.