Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Має знати кожен водій: як розпізнати неякісний бензин

Розповідаємо, як можна зрозуміти, що вам пропонують заправитися неякісним бензином, та вберегти автівку від серйозної поломки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чи можна розпізнати неякісний бензин на АЗС

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Іноді трапляється, що деякі власники АЗС додають у пальне різні присадки, щоби підвищити його октанове число. Існує також практика, що бензин розбавляють ще під час виробничого етапу, тобто на заправочні станції вже доставляють не зовсім якісне пальне. Усі ці маніпуляції загрожують стабільній роботі двигунів та паливної системи автомобілів.

Аналітик компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко розповів редакції Pro Гроші, як розпізнати неякісний бензин.

Як зрозуміти, що бензин неякісний

За словами експерта, це можна помітити майже одразу. Так, якщо на поверхні є брудно-руда плівка, схожа на болотяну рідину — це одна з багатьох ознак того, що цим пальним ліпше не заправляти свою автівку. Про сумнівну якість також свідчить вода у сировині або ж нетиповий і дуже неприємний запах пального.

Ще визначити, що бензин неякісний, можна вже після того, як заправите авто. Варто звернути увагу на наступні ознаки:

  • труднощі під час запуску;
  • шипіння, посвистування та інші нетипові звуки (поганий бензин не згоряє рівномірно, а тому двигун починає видавати незвичні звуки);
  • двигун часто глухне (якщо бензин забруднений чужорідними речовинами, включно зі звичайним брудом або водою, двигун може спонтанно затихнути, оскільки паливо не згоряє належним чином);
  • підвищена витрата палива.

Чи коштуватиме бензин в Україні 80 гривень за літр

За словами засновника мережі АЗС "Прайм" Дмитра Льоушкіна, пальне на українських АЗС може подорожчати до 65 гривень за літр вже в найближчі місяці.

Але якщо світові ціни на нафту зростуть ще більше, то вартість бензину може підскочити до 70 або навіть 80 гривень за літр.

"Моя особиста думка, що в такому випадку буде якась реакція з боку уряду: скасують ПДВ або зменшать акциз. Тому що завести ціни за 70 гривень/літр — це вже щось надзвичайне", – каже він.

Чи загрожує українським водіям дефіцит бензину

На думку аналітика Олександра Сіренка, перейматися водіям точно не варто. Так, в Україні був дефіцит пального у 2022 році, але тоді українська сторона не встигала привозити сировину з нових напрямків.

"Пальне було завжди, але потрібен був час, щоб його законтрактувати. Давалась в знаки різниця залізничних колій з іншими країнами, адже це також займало чималий час, аби перекинути вагон з вузької колії на широку. Однак зараз цієї проблеми вже немає", — пояснив він.

Також існувала гостра нестача бензовозів. Але зараз наша країна забезпечена усім необхідним, щоби швидко перевозити сировину.

Раніше ми розповідали, як водіям не залити "бодягу" в бак автівки. Також ми писали, які АЗС торгують неякісним пальним.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.