Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії масово ринулись купувати бензин: яка ситуація з пальним і чому хвилюватись не варто

Після ранкових ракетних обстрілів України люди почали хвилюватися і масово поїхали в магазини та на заправки

Фото: Уніан, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Після ракетної атаки люди почали панікувати

Фото: Уніан, Pixabay. Колаж: Pro Гроші

Після ракетних ударів росіян по українських містах 10 жовтня люди ліквідують наслідки, також є загиблі. Така атака була однією з наймасштабніших за останній час, і українці одразу на хвилі паніки пішли скуповувати продукти та пальне.

Розповідаємо, що відбувається на заправках, яка ситуація насправді, і чому не потрібно хвилюватися щодо бензину.

Бензину вистачить усім

Після завершення тривалого ракетного обстрілу у мережі почали з'являтись повідомлення про те, що на АЗС утворились кілометрові черги. Деякі водії заливають бензин не лише в бак, але й беруть з собою каністри та інші ємності.

Проте експерти та представники влади наголошують, що причин для паніки немає. Директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн написав, що все так, як і завжди.

"Паливний ринок функціонує нормально. Є запаси, а головне – стабільно йдуть нові постачання", – пояснив Куюн.

При цьому він додав, що залити повний бак ніколи не завадить. Водночас голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус заявив, що єдина причина великих черг на АЗС – "емоційне ірраціональне сприйняття ситуації".

У першій половині дня деякі заправки і справді були закриті. Але це було не через відсутність пального, а через повітряну тривогу. Зараз же більшість АЗС відновили роботу, крім того, пального в Україні вистачає.

"Нафтопродуктів у країні достатньо, і вони роззосереджені по великій кількості місць зберігання. Ракетних ударів по місцях зберігання нафтопродуктів сьогодні не було, та й такі удари вже не будуть ефективними", – наголосив Герус.

Самі мережі АЗС також повідомляють, що все працює у звичайному режимі, і, окрім пального, клієнтам доступні вода, продукти чи побутові товари. Також на заправках працюють гарячі лінії, на які можна дзвонити у разі якихось питань.

Дефіциту пального не буде

Раніше наша редакція спілкувалась із Сергієм Куюном, і він пояснив, що про жоден дефіцит не може бути й мови.

У цьому році в нас все нове, нові джерела постачання, ринок побудований з нуля. Те, що я бачу по великих постачальниках, вони не передбачають проблеми з зимовим пальним. Північна Європа теж досить прохолодна, і тому там це пальне є, його виробляють. Відповідно, я впевнений, що воно буде, – пояснив фахівець.

Куюн додав, що навіть якщо Україну накриватимуть масові обстріли, зруйнувати паливну інфраструктуру вже неможливо. А все тому, що завозять в Україну пальне сотні постачальників, яких буде дуже важко зупинити.

Що стосується цін, то станом на 9 жовтня вони майже не змінились від попередніх днів і навіть зменшились. На 10 жовтня через обстріли також немає передумов для їх зростання.

Водночас терористична атака росіян вплинула на роботу інших закладів. Читайте, як працюють супермаркети після обстрілів. Також дізнавайтеся, як врятуватись після обстрілів без тепла, світла і зв'язку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.