Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пережити найгірші сценарії: як врятуватись після обстрілів без тепла, світла і зв’язку

Під час терористичних атак Російської Федерації українці можуть залишитися без газу, світла і тепла, але до цього можна мінімально підготуватися

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Треба готуватися до зими, оскільки через війну вона буде дуже складною

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уранці 10 жовтня росіяни здійснили масову ракетну атаку по всій території України. Внаслідок обстрілів зруйновані об'єкти критичної інфраструктури, і вже в багатьох населених пунктах немає світла, зв'язку чи інших комунікацій. Попри те, що служби працюють швидко і намагаються відновити все якомога скоріше, ризики залишаються.

Тому розповідаємо, що робити, якщо зникне світло, тепло, вода та зв'язок.

Що купити, щоб пережити навіть найгірший сценарій

Ще з весни українська влада готується до найгіршої зими за останні три десятки років: забезпечити українцям доступ до всіх комунікацій неможливо, коли зберігається небезпека терористичних атак росіян. Щоразу ворог намагається знищити об'єкти, які забезпечують нам світло і тепло, воду, а також зв'язок та інтернет.

Відповідальні служби вже готуються до найгірших сценаріїв, і на них лежить відповідальність за відновлення всіх комунікацій. Проте кожен українець вже зараз може зробити кілька кроків, які можуть врятувати у найгірших випадках під час повномасштабної війни з РФ.

Перше, і найважливіше, що стосується опалення, – потрібно зменшити споживання газу. Про це ще в червні попереджав міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. Так, розраховувати на 22 градуси в оселі не треба, як і на відкриті вікна взимку.

"Оптимальна температура в оселі має коливатися в межах 18-20 градусів, але в жодному разі не нижче 16 градусів", – заявив міністр.

По-друге, готуватися треба і до гіршого. Наприклад, опалення взагалі може не бути, тому для цього слід купити кілька додаткових речей.

Аналітик ресурсно-аналітичного центру "Суспільство і довкілля" Андрій Андрусевич розповів "Економічній правді", що подбати слід про сухий спирт. Потрібно купити мінімум 10 пачок (це коштуватиме близько 300-400 грн), і це можна використовувати для швидкого розпалювання багать, камінів та мангалів, приготування та підігрівання їжі. Його перевага у тому, що він горить без диму та запаху.

Також треба купити портативну газову плиту і газові балони. Це також допоможе, наприклад, готувати їжу. Плита обійдеться приблизно в 1 тис. грн, а вартість балонів залежить від об'єму.

"Опалювати одну кімнату в квартирі допоможе біокамін на етанолі, він коштує близько 10 тисяч гривень. Також необхідно подбати про резервуари для зберігання води, зокрема технічної, на кілька відер", – пояснив Андрусевич.

А щоб не сидіти в темряві, варто купити великий ліхтар, який тримає заряд 6-8 годин. Обійдеться це на суму до 1 тис. грн. Не треба забувати і про звичайні свічки та сірники.

Крім того, хорошим варіантом є альтернативні джерела енергії. Ідеться про електричні конвектори або дешевші тепловентилятори з нагрівальним елементом відкритого типу. Однак з ними треба бути обережними, оскільки одночасне увімкнення таких потужних приладів може призвести до великого навантаження на електросистему будинків чи навіть пожежі. Раніше ми розповідали, що можуть трапитись різні ситуації, коли вдома під час нового опалювального сезону знадобиться вогнегасник.

Що робити, аби не зник зв'язок

Раніше ми розповідали, що під час масових ракетних атак у багатьох людей зник доступ до мобільної мережі та інтернету. Однак вихід із такої ситуації є, і навіть якщо ваш мобільний оператор не може давати послуги в певний момент, можна безоплатно підключитися до послуг іншого у рамках національного роумінгу.

Щоб це зробити, потрібно у налаштуваннях телефона вимкнути "Автовибір мережі". Для різних операційних систем це можуть бути такі способи:

  • Android: Налаштування – Мобільна мережа (чи Підключення) – Оператор;
  • iOS: Параметри – Стільникові дані – Вибір мережі.

Наступний крок – обрати будь-яку доступну мережу (це може бути VODAFONE, UA-KYIVSTAR чи lifecell). Щоб працював інтернет, увімкніть Передачу даних у роумінгу (для Android)/Роумінг даних (для iOS).

Щоб упевнитися, що все працює, треба подзвонити комусь або надіслати SMS. Якщо ні, то треба обрати іншу мережу. Підключитись до національного роумінгу можна з будь-якого телефону.

Читайте, які ще важливі заходи треба зробити, аби зберігався зв'язок та доступ до інтернету. Дізнавайтесь також, якими речами потрібно запастись перед опалювальним сезоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.