Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінилися ціни на автогаз – на скільки дешевше стало їздити

Варто постійно звертати увагу й на ті чинники, які можуть впливати на ціну

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Водії можуть помітити зміни

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на автомобільний газ стрімко котяться до низу. Наприклад, лише за січень вони опустилися на 10%. Однак експерти стверджують, що це не межа.

Про це свідчать дані порталу Мінфін.

Якщо порівнювати, то на початку грудня 2022 року автомобільний газ в середньому коштував 28,71 гривні. Потім українці могли помітити незначне здорожчання до 29,52 і в кінці ціна опустилася до 29,43.

У січні 2023-го року вартість значно змінилася і з самого початку почала знижуватися. На початку місяця вона опустилася до 29,38, а от під кінець вже становила 26,66 гривні.

Яких змін варто чекати водіям?

Раніше ми вже розповідали, що поки українським водіям немає чого перейматися, адже вони не помітять збільшення цін на заправках. Ба більше, найближчим часом їм варто очікувати здешевшання. Все через те, що Україна має чималі запаси пального.

Однак варто постійно звертати увагу й на ті чинники, які можуть впливати на ціну. Також не забувайте про те, що на сьогодні Україна має чималі запаси, які вже зараз потрібно використовувати.

Ми вже побачили дуже велику динаміку цін на ринку. Однак я вас запевняю, що це ще не межа. В них закладена така націнка, що дозволить посунути вартість ще більше. Я б прогнозував значне здешевшання, – говорить аналітик консалтингової компанії "НафтоРинок" Олександр Сіренко.

В Україні перевірятимуть заправки

Ми вже розповідали про те, що раніше функціонували Центри детінізації ринку пального, які здійснювали перевірки АЗС. Вони визначали, наскільки заправки дотримуються українського законодавства у питаннях реалізації ресурсу громадянам. Але початок повномасштабного вторгнення призупинив цю ініціативу. Саме через це зʼявилося чимало підпільних заправок. Всі вони функціонують без ліцензії.

Однак невдовзі Нафтогазова Асоціація планує відновити перевірки, аби виявляти місця, де торгують неякісним пальним. Зазвичай, окрім махінацій з документами, такі АЗС мають проблеми з офіційним працевлаштуванням. Як зауважують в компанії, коли минулими роками закривали деякі заправки, офіційні АЗС стали продавати більше різних видів пального.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, як отримати міжнародне посвідчення водія в Україні та які документи потрібні. Також ми повідомляли, що в Україні по-новому перевірятимуть водіїв на алкоголь, що чекає на ринок пального найближчим часом. Також ми говорили про те, які документи треба мати для виїзду за кордон на авто.

Детальніше про те, що відбувається з цінами на заправках, а також іншу важливу інформацію для водіїв, ви можете дізнатися у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.