Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни перевернуться з дня на день: що чекає на ринок пального найближчим часом

Експерт розповів, чого очікувати від цін на пальне та його наявності на заправках наступного року

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального чекають приємні новини

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального надзвичайно чуттєвий до будь-яких економічних та навіть політичних змін. Ціни на бензин дуже сильно залежать від нафти, а котирування після початку повномасштабної війни нерідко сильно "лихоманить".

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом паливного ринку Олександром Сіренком і розповідає, чого чекати від цін найближчим часом.

Що буде з цінами?

Наступного тижня, з 16 по 22 січня, на українських водіїв можуть чекати досить приємні новини на автозаправних станціях. Торкнуться вони як ціни, так і наявності пального.

Є досить хороші новини — нафта продається дешевше, ніж минулого року і це відображається на гуртових цінах на нафтопродукти, які ми веземо з Європи. Цей рух до низу ми побачили ще в перших числах на гуртовому сегменті, тепер ми вже бачимо результат по регіонах — дешевшає пальне на заправках.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Великі мережі, за словами Сіренка, поки що тримають цю "театральну паузу" і не знижують ціни на бензин. Наразі є динаміка є лише по скрапленому газу, але от-от мають підтягнутись бензин і дизель.

На думку експерта, це зниження цін відбудеться якраз наступного тижня, адже гуртові ціни нереально тиснуть на продавців.

Як на це впливає нафта?

Від цін на нафту залежать ціни на нафтопродукти, а відповідно і цінники на заправках.

Є пряма залежність, наприклад, якщо нафта подорожчала на 2%, то бензини — на 1%, дизель — на 3%, там своя кон’юнктура, але тренд завжди синхронізований. Потужні меседжи, які пояснюють, чому нафта подешевшала, йдуть з Китаю. В них третій рік поспіль пандемія коронавірусу, а коли вони хворіють, вони менше споживають нафтопродуктів, — розповідає Сіренко.

Коли Китай починає менше споживати, він купує менше нафти, отже, попит падає, а разом з ним і ціна.

Наскільки довготривалий цей тренд — незрозуміло, оскільки на ринок нафти, а відповідно і на ринок пального, впливає дуже багато факторів. Наприклад, повністю перевернула ринок війна в Україні, тож інші несподіванки теж можуть влаштувати американські гірки для цін.

Що буде з наявністю пального?

У лютому ЄС запроваджує наступний пакет санкцій проти РФ, який торкнеться нафтопродуктів.

Через це низка ЗМІ розкручує інформацію про нібито дефіцит та ажіотажний попит, який відобразиться і на Україні. Експерт закликає не вірити у це.

Ми бачили, як ринок відреагував на перший пакет по нафті, вона впала на 11%, тобто настільки підготувались, уклали угоди з іншими постачальниками, що нічого не відбулося. Теж саме нас очікує і в лютому, до того ж, в ЄС чітко працюють директиви, і одна з них передбачає обов’язок тримати запаси нафтопродуктів на 90 днів — пояснив Сіренко.

Тому українцям через це не варто боятися дефіциту — постачальники інтегрувалися в європейський ринок і знають, де взяти ресурси у будь-якій ситуації.

Ситуація навесні 2022 року була геть іншою, наші компанії були непідготовленими, але зараз такого не повториться, запевняє експерт ринку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як шахраї можуть виманювати гроші у водіїв на дорозі та розповідав, коли в Україні запровадять обов’язковий техогляд автомобілів.

Читайте також прогноз щодо цін на бензин на 2023 рік у нашому матеріалі

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.