Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні по-новому перевірятимуть водіїв на алкоголь – що змінилося

Нові правила мають важливе значення для встановлення відповідальності за водіння в нетверезому стані

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нові правила для процедури огляду при нетверезому водінні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

На останньому засіданні Кабінету Міністрів, яке відбулося у п'ятницю, 20 січня, були внесені зміни до процесу перевірки водіїв транспортних засобів на стан алкогольного сп'яніння чи перебування під впливом препаратів.

Деталі повідомив представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук на власній сторінці Telegram.

За словами чиновника, ухвалене рішення допоможе точніше визначати відповідальність для осіб, які сіли за кермо нетверезими. Йдеться про уточнення до Порядку направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду.

Отже, тепер патрульна поліція чи представники правоохоронних органів на місці зупинки автомобіля повинні обов'язково здійснювати запис огляду на відеокамеру. Пізніше цей доказ потрібно долучити до протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо скористатися технічними засобами немає можливості, потрібно провести огляд у присутності двох свідків.

Звісно, ухвалене рішення передбачає, що співробітники поліції повинні мати відповідне технічне оснащення, аби мати змогу записувати відео в різних умовах. Адже далеко не завжди можна знайти двох людей, які погодяться стати свідками у справі порушення правил дорожнього руху. Наприклад, вночі на майже пустій дорозі важко зустріти інших осіб, яких можна долучити до процесу огляду.

У всякому разі, зміни до Постанови мають на меті попередити одну з найчастіших причин аварій в Україні – водіння у нетверезому стані. Через алкогольне сп'яніння люди за кермом зазвичай перевищують максимально можливий швидкісний режим, не дотримуються дистанції до інших машин, порушують правила маневрування тощо.

Як змінилися ПДР в Україні

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів дозволив українцям керувати транспортним засобом на підставі документа, в якого закінчився термін дії. Дозвіл не означає, що можна забути про необхідність обміну водійського посвідчення. Це можна зробити у будь-якому територіальному сервісному центрі Міністерства внутрішніх справ за наявності пакета документів.

Також уряд пропонує адміністративну відповідальність для власників автомобілів, які не оснастили машину сезонними шинами. Штраф може сягати 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (340 грн).

У грудні 2022 року український уряд також скасував потребу отримувати дозвіл на проблисковий маячок оранжевого кольору. Зокрема бюрократичні процедури скасовані для спеціального транспорту та автомобілів спецпризначення з розпізнавальним знаком "Діти". Для інших автомобілістів правила не змінилися.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які документи треба мати для виїзду за кордон на авто. Також ми повідомляли, чи можуть покарати водія з протермінованим посвідченням.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.