Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на пальне ніяк не вгамуються – скільки коштують бензин і дизель на АЗС

Бензин в Україні продовжує дешевшати, причому зниження вартості спостерігається за усіма видами палива

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на заправках станом на 24 січня

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на 24 січня ціни на бензин, дизель та автогаз в Україні продовжують падати. Експерти прогнозують, що стабілізація настане впродовж кількох тижнів, але водіям не варто переживати – показники на АЗС не будуть змінюватися у бік дорожчання.

Оновлені дані опубліковані на моніторинговому порталі Мінфін.

Поки на світовому ринку знижується вартість нафтопродуктів, українські постачальники встановлюють помірні ціни на бензин і дизель. Середні значення для всіх видів пального наступні:

  • бензин А-95 преміум – 51,09 грн/л (-0,815%);
  • бензин А-95 – 49,24 грн/л (-0,906%);
  • бензин А-92 – 48,68 грн/л (-0,144%);
  • дизельне пальне – 53,04 грн/л (-0,823%);
  • автомобільний газ – 27,40 грн/л (-0,545%).

Що відбувається на ринку пального в Україні, та чи довго ще водії радітимуть, заїжджаючи на АЗС, розповів директор консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. За словами експерта, можливість встановлювати нижчі ціни виникла завдяки великим обсягам закупівлі у грудні. Трейдерам вдалося запастися достатньою кількістю ресурсу на випадок підвищення вартості, тож, навіть у випадку змін на світовому ринку, на заправках теперішні значення протримаються деякий час.

Не виключено, що найближчим часом тенденція сповільниться. Але "українці можуть розраховувати, що ціни стануть ще менші". Сергій Куюн не виключає, що в межах 2 гривень вартість пального знизиться зовсім скоро. "Усі попередні дні ціна бензину майже щодня знижувалася. Тому, скоріше за все, на наступному тижні вони будуть стабільні", – зауважив експерт.

В Україні перевірятимуть заправки

Раніше функціонували Центри детінізації ринку пального, які здійснювали перевірки АЗС та визначали, наскільки вони дотримуються українського законодавства у питаннях реалізації ресурсу громадянам. Але початок повномасштабного вторгнення призупинив ініціативу, що спричинило появу підпільних заправок, які часто функціонують без ліцензії.

Однак невдовзі Нафтогазова Асоціація планує відновити перевірки, аби виявляти місця, де торгують неякісним пальним. Зазвичай, окрім махінацій з документами, такі АЗС мають проблеми з офіційним працевлаштуванням. Як зауважують в компанії, коли минулими роками закривали деякі заправки, офіційні АЗС стали продавати більше різних видів пального.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як отримати міжнародне посвідчення водія в Україні та які документи потрібні. Також ми повідомляли, що в Україні по-новому перевірятимуть водіїв на алкоголь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.