Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям варто підготуватися? Скільки коштуватиме бензин у лютому

На підконтрольній території України наразі можна купити будь-який бензин

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна має чималий запас бензину

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі ціни на пальне стали досить стабільними. Однак 5 лютого західні країни планують встановити два ліміти на російські нафтопродукти. Один на дизель або бензин, а інший — на продукти, які продаються дисконтом щодо нафти, такі як мазут.

Аналітик консалтингової компанії "НафтоРинок" Олександр Сіренко розповів сайту Pro Гроші, чи вплинуть ці зміни на ціну бензину в Україні в лютому.

Одні кажуть, що через це ціни можуть стати більші, але я вважаю, що це не так. Ми вже побачили, як європейський ринок відреагував на перший пакет санкцій по нафті. В цей день ціна на неї зменшилася на 12%, – говорить експерт.

За його словами, кожна європейська країна має запаси нафтопродуктів на 90 днів. Тобто там дефіциту просто не має бути, адже Європа з пальним.

Мій прогноз, що у лютому нічого не зміниться. Ціни збільшуватися не будуть. Так, не будуть більше купувати нафтопродукти в Росії. Будуть купувати в Азії. Нічого страшного, – додав він.

В Україні перевірятимуть заправки

Ми вже розповідали про те, що раніше функціонували Центри детінізації ринку пального, які здійснювали перевірки АЗС. Вони визначали, наскільки заправки дотримуються українського законодавства у питаннях реалізації ресурсу громадянам.

Однак все зупинилося, коли почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Саме через це зʼявилося чимало підпільних заправок. Всі вони функціонують без ліцензії.

Однак невдовзі Нафтогазова Асоціація планує відновити перевірки, аби виявляти місця, де торгують неякісним пальним. Зазвичай, окрім махінацій з документами, такі АЗС мають проблеми з офіційним працевлаштуванням. Як зауважують в компанії, коли минулими роками закривали деякі заправки, офіційні АЗС стали продавати більше різних видів пального.

Перевірити якість бензину можна завдяки паперу

Про етапи тесту ви можете більше дізнатися у нашому матеріалі. Однак після перевірки можуть бути такі результати:

  • якщо папір після випаровування залишився білим, значить, нічого небезпечного у зразку немає;
  • жирний слід говорить про вміст гасу та масляних сумішей у складі;
  • якщо аркуш стане кислотного кольору, щось не так із присадками;
  • якщо крапля стала кулькою, то це свідчить про наявність води.

Раніше сайт Pro Гроші вже писав про те, як отримати міжнародне посвідчення водія в Україні та які документи потрібні. Також ми повідомляли, що в Україні по-новому перевірятимуть водіїв на алкоголь.

Детальніше про те, що відбувається з цінами на заправках, а також про іншу важливу інформацію для водіїв, ви можете дізнатися у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.