Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українців за кордоном штрафуватимуть за мобільні телефони – кого стосується

Згідно із запропонованими планами, штрафи можуть сягати 435 леїв, а це приблизно 3 450 гривень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть заплатити чималі гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців через війну переїхали до інших країн. Деякий відсоток людей обрали для проживання саме Румунію. Однак наразі там запроваджують новий штраф, а тому нашим громадянам варто бути обачними, адже покарати можуть навіть за мобільний телефон.

Про це пише "Закон та бізнес".

У Румунії кожен п’ятий пішохід використовує мобільний телефон під час переходу дороги. Саме це може призвести до зниження їхньої уваги до власної безпеки.

Згідно із запропонованими планами, штрафи можуть сягати 435 леїв (приблизно 3 450 грн). Все для того, аби знизити кількість дорожньо-транспортних пригод, оскільки лише цього року (2023 р.) в країні загинуло пʼять людей унаслідок нещасних випадків під час переходу дороги.

Ця ініціатива спрямована на покращення безпеки пішоходів та сприяння зосередженості уваги на дорожньому русі, особливо в умовах підвищеної небезпеки під час використання мобільних пристроїв.

Подібні законодавчі ініціативи розглядалися і в інших країнах, включаючи Україну. Однак впровадження штрафів за використання мобільних пристроїв поки так і не реалізували.

За яке порушення загрожують чималі штрафи для українців

В Україні водіїв можуть оштрафувати водіїв за відсутність страховки. Наразі розмір штрафу за відсутність страховки становить 425 грн. Якщо штраф не сплачено протягом 15 днів, то він збільшується до 850 грн. А от штраф за прострочену страховку складає 850 грн.

При цьому штраф за їзду без страховки може бути виписаний навіть декілька разів. Якщо після виплати штрафу вас знову зупинять, і ви не матимете полісу, штраф буде виписаний ще раз.

Важливо памʼятати, що держава робить виняток для таких груп громадян (п 13.1. Закон № 1961-IV). Саме цим людям можна керувати транспортом без необхідності оформлювати обов'язковий страховий поліс. Йдеться про таких людей:

  • особи з інвалідністю, отриманою внаслідок війни;

  • учасники Революції Гідності, які постраждали;

  • особи з інвалідністю 1 групи;

  • водії інвалідів 1 групи;

  • учасники бойових дій.

Зазначається, що для цих категорій громадян автоматично встановлено страхування відповідно до положень Моторного (транспортного) страхового бюро України. Більше читайте тут.

Чи "вибухнуть" ціни на пальне взимку

Раніше у коментарі сайту Pro Гроші Олександр Сіренко вже розповідав, що наразі поки досить рано говорити про ціни та попит на пальне взимку. Однак те, що до зими потрібно вже готуватися – факт.

В цей період великого попиту на сировину не буде. Адже для генераторів, якими люди скоріш за все будуть користуватися в опалювальний період, потрібно небагато пального. Наприклад, на 5 генераторів ви використаєте пального, як на одну автівку.

Якщо вас зацікавила дана тема, то більше читайте за посиланням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що водіям не доведеться платити за порушення ПДР і розповідав, що може врятувати від штрафу. Також ми повідомляли, які дорожні знаки можна ігнорувати водіям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.