Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водії мають бути готовими: за яке порушення загрожують чималі штрафи

Зазначається, що для уникнення штрафів потрібно заздалегідь оформлювати страховий поліс

Фото: Pexels

Озвучені суми штрафі для водіїв

Фото: Pexels

Українських автомобілістів можуть оштрафувати за проїзд на червоне світло, перевищення швидкості або неправильний колір сигналу, який водій вмикає на автівці, коли планує зробити поворот. Також в Україні можуть оштрафувати водіїв за відсутність страховки.

Про це детально розповідається у матеріалі Finance.ua.

Яка сума штрафу

Наразі розмір штрафу за відсутність страховки становить 425 грн. Якщо штраф не сплачено протягом 15 днів, він збільшується до 850 грн.

Штраф за прострочену страховку складає 850 грн.

При цьому штраф за їзду без страховки може бути виписаний декілька разів. Якщо після виплати штрафу вас знову зупинять, і ви не матимете полісу, штраф буде виписаний ще раз.

Наголошується, що держава робить виняток для таких груп громадян (п 13.1. Закон № 1961-IV), надаючи їм можливість керувати транспортом без необхідності оформлювати обов'язковий страховий поліс:

  • особи з інвалідністю, отриманою внаслідок війни;
  • учасники Революції Гідності, які постраждали;
  • особи з інвалідністю 1 групи;
  • водії інвалідів 1 групи;
  • учасники бойових дій.

Зазначається, що для цих категорій громадян автоматично встановлено страхування відповідно до положень Моторного (транспортного) страхового бюро України.

За які ще дії водії можуть отримати штраф

Раніше ми вже писали, що при фарбуванні автомобіля в інший колір, власник має здійснити процедуру перереєстрації авто, звернувшись у Сервісний центр МВС. Серед різновидностей покарань за невиконання: немалий штраф, штрафні санкцій водію, затримання автомобіля та громадські роботи.

Зазначається, що під час звернення до відповідного відомства, незалежно від місця проживання або реєстрації, потрібно мати пакет документів (згідно з постановою КМУ №1388): паспорт громадянина України, ідентифікаційний номер, довіреність на уповноважену особу (за потреби), свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

Під час огляду зовнішнього вигляду машини співробітники Сервісного центру МВС повинні визначити новий колір. Всього записують один з 11 основних кольорів без урахування відтінків: чорний, синій, зелений, бежевий, червоний, фіолетовий, оранжевий, жовтий, білий, коричневий, сірий.

Тобто у разі суттєвої зміни саме відтінку перереєстрація не потрібна. Якщо нанесено кілька кольорів, основним вважають той, що займає понад 50% видимої частини кузова. Для вантажівок беруть до уваги саме кабіну.

Обтягування транспортного засобу ламінаційною або антигравійною прозорою плівкою не вимагає перереєстрації. Використання кольорової плівки може потребувати звернення, якщо колір чи відтінок матеріалу відрізняється від основного.

За порушення правил водіям загрожують покарання. Якщо патрульна поліція виявить відмінність у фактичному кольорі з тим, що вписаний у свідоцтво про реєстрацію, то штраф становитиме 850 грн з можливим затриманням авто.

Повторне порушення протягом року обійдеться власникові машини у вдвічі більшу суму – 1 700 грн. Також закон передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від 30 до 40 годин.

Раніше ми вже писали, то має пройти техогляд до кінця року, щоб не отримати штраф. Також ми пояснювали, як сплатити штраф за порушення ПДР в Україні онлайн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.