Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це правило знають не всі: які дорожні знаки можна ігнорувати водіям

Розповідаємо, чому водії можуть уникнути відповідальності, якщо проігнорують дорожні знаки і це помітить поліція

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За яке порушення водіям можна не боятися штрафів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські водії можуть уникнути штрафів, якщо ігноруватимуть деякі дорожні знаки під час поїздки на автомобілі. Мова про дорожні знаки. які встановлені з порушенням національних стандартів.

Про це йдеться у повідомленні Центру дослідження судової практики.

Зазначається, що навіть якщо поліція зупинить водія та оштрафує його, існує велика ймовірність того, що суд буде боці водія та скасує рішення про штраф.

Які потрібно встановлювати дорожні знаки

  • У Національному стандарті України "Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила застосування" ДСТУ 4100-2014 (далі — ДСТУ) (п. 10.1.1.) йдеться про те, що дорожні знаки потрібно розташовувати так, щоб їх добре бачили учасники дорожнього руху як у світлий, так і темний час доби. Має бути забезпечена зручність експлуатування й обслуговування, а також було неможливе їх ненавмисне пошкодження. При цьому дорожні знаки не повинні бути затулені від учасників дорожнього руху будь-якими перешкодами (зеленими насадженнями, щоглами зовнішнього освітлення тощо).
  • Під час розташування дорожніх знаків потрібно враховувати спрямованість інформації, яку вони передають, тільки до тих учасників руху, для яких її призначено.
  • Дорожні знаки повинні бути видимі на відстані не менше ніж 100 м за напрямком руху.
  • На ділянках доріг, де дорожню розмітку важко побачити (сніг, бруд тощо) або не можна відновити, повинні бути установлені відповідні за змістом дорожні знаки.
  • Відповідно до п.10.2.3. ДСТУ, знаки, встановлені на дорозі послідовно, за винятком знаків, установлених на перехресті та в місцях проведення робіт, повинні бути поза населеними пунктами на відстані не менше ніж 50 метрів, а в населених пунктах — не менше ніж 25 м між поперечними перетинами дороги, в яких встановлені знаки.
  • п. 10.2.4. ДСТУ, вказує на те, що дорожні знаки потрібно встановлювати з правого боку дороги поза проїзною частиною та узбіччям (допускаються знаки на присипній бермі), на тротуарі, розділювальній смузі, газоні тощо та над дорогою, крім випадків, що спеціально обумовлені цим стандартом.
  • На трасах, де є дві чи більше смуг руху в одному з напрямку знаки, що встановлені з правого боку дороги, мають бути продубльовані. Такі знаки мають розташовуватися на розділювальній смузі, а якщо така смуга відсутня — над трасою або по лівому боці дороги, якщо для автівок у зустрічному напрямку є не більше двох смуг.

Тобто, якщо дорожні служби встановили знак з вище описаними вимогами, то водіям дозволяється їх ігнорувати.

Раніше ми розповідали про дорожні знаки, які часто плутають водії. Також ми писали, як в Україні тепер видаватимуть водійські посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.