Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям не доведеться платити за порушення ПДР: що може врятувати від штрафу

Протокол і рапорт, складений працівником поліції, не вважається доказом правопорушення водія

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поліція має надати докази правопорушення водія

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб довести вину водія на дорозі, працівники поліції повинні надати об’єктивні докази. Але часто підставою для штрафу є протокол чи рапорт. Ці документи не підходять в якості доказів у суді та не можуть вважатися підставою для підтвердження порушення.

Про це сайту Pro Гроші розповів фахівець юридичної компанії WINNER Євгеній Мурченко.

Він пояснив, що працівники поліції не мають права фіксувати на власні гаджети момент порушення правил дорожнього руху. Для цього потрібно використовувати сертифіковані службові прилади, зокрема бодікамеру чи відеореєстратор. Тільки тоді це вважатиметься доказом і буде прийняте під час розгляду справи у суді.

Загалом доказами вчинення правопорушення можуть бути:

  • відеофіксація;
  • показання свідків, потерпілих;
  • орієнтування на автомобіль, який знаходиться в розшуку;
  • прилади для фіксування стану наркотичного, алкогольного сп’яніння тощо.

І в жодному разі суд не прийме до уваги рапорт чи протокол від співробітника патрульної поліції. Випадків, коли після зупинки автомобіля водієві безпідставно виписують штраф і складають протокол, чимало. Рішення про притягнення до адміністративної відповідальності можна оскаржити в суді.

Причому правосуддя стане на сторону водія, адже будуть відсутні докази правопорушення. Нещодавно стався випадок, коли чоловіка зупинили на дорозі та звинуватили у проїзді кругового перехрестя у протилежному напрямку. Як результат – штраф у розмірі 340 грн.

Українець звернувся до суду для оскарження штрафу. Коли поліцейського запитали про докази, той написав рапорт, у якому зазначив, що бачив все "на власні очі". Зрозуміло, таке обґрунтування не підходить, тож водія відпустили, а штраф скасували.

Ще одна цікава ситуація: водія зупинили працівники ТРО, а за 40 хвилин підійшли патрульні поліцейські та повідомили, що особа перебуває у наркотичному сп’янінні. Склали протокол про притягнення до адміністративної відповідальності (ст. 130 КУпАП), – розповів Євгеній Мурченко.

Але провадження закрили у судовому порядку, бо належних доказів водіння у нетверезому стані не було.

Коли у водія можуть конфіскувати права

Законом України "Про виконавче провадження" передбачено, що особі, яка протягом чотирьох місяців і більше не виконує зобов’язання по сплаті аліментів, можуть винести постанову про тимчасове обмеження у праві керування автомобілем.

Оскільки ця інформація присутня в реєстрі, до якого мають доступ співробітники поліції, вони мають право після зупинки вилучити посвідчення водія. Далі складається протокол за частиною 3 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Його передають до суду, де вирішуватиметься питання про позбавлення прав терміном від 3 до 6 місяців.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які знаки та сигнали повинен знати кожен водій. Також ми повідомляли, що українці відмовляються купувати пальне і розповідали, яка ситуація на ринку та яких змін чекати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.