Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шансів нуль: про що водіям треба забути вже зараз

Після початку повномасштабної війни українці пережили бензинову кризу та різке зростання вартості пального, але чи можна сподіватися на ціни, які були до лютого 2022

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Водії за цей рік відчули багато змін, які відбулись на ринку пального

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни в Україні до травня ціни поступово зростали. Зокрема надвеликих стрибків не було через те, що держава їх регулювала. Проте з кінця травня, коли держрегулювання скасували, вартість пального різко зросла. Восени ціни відносно стабілізувались, але до довоєнного рівня наразі далеко.

Ми поспілкувалися з експертом з енергетичних питань та ринку пального Геннадієм Рябцевим і дізналися, чи варто водіям чекати на нижчі ціни на АЗС.

Немає жодних надій

За даними спеціалізованого порталу AUTO.RIA, середні ціни на пальне по Україні станом на вівторок, 17 жовтня, такі:

  • А-95 преміум – 50,01 грн/літр;
  • А-95 – 49,34 грн/л;
  • А-92 – 47,76 грн/л;
  • дизпаливо – 53,42 грн/л;
  • автогаз – 27,26 грн/л.

Протягом тижня ціни особливо й не зростали, що видно на цьому скриншоті:

Проте це не означає, що ситуація повністю стабілізувалась і вартість зменшиться. За словами Рябцева, на довоєнний рівень ціна пального не повернеться ніколи.

Ніколи не повернуться на довоєнний рівень ціни, бо вони визначаються не лише економічним станом на цей момент, наявністю чи відсутністю воєнного стану. Вони визначаються в тому числі інфляційними чинниками, девальваційними чинниками.
Рябцев Геннадій

Рябцев Геннадій

Енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея"

Експерт зазначив, що на питання, чи повернеться коли-небудь рівень інфляції на той, який був у будь-який попередній рік, є чітка відповідь. Не повернеться. І це, як наслідок, впливає і на те, що вартість пального також не буде такою, як раніше.

Я пам'ятаю ще часи, коли Юлія Тимошенко визначала граничною ціною бензину 2,99 гривень за літр. Чи повернеться колись ціна на бензин на рівень 2,99 гривень? Ні, звісно. Те ж саме і на рівень лютого 2022 року. Це нонсенс. Якби ще у нас інфляції не було, а так вона очікується на рівні 30% до кінця року, – зауважив експерт.

Тому водіям варто звикати до таких цін. Раніше ми вже писали, що зараз вони відносно стабільні, оскільки два основних чинники – попит та курс долара – також перебувають у відносно спокійному стані. Проте головний чинник, який впливає на ціну, – це вартість нафти у світі. У жовтні відбулося її зростання, і це ще може трапитись у найближчі тижні чи місяці, що може, відповідно, підняти ціни на пальне в Україні. Однак прогнозувати щось із стовідсотковою впевненістю важко, бо наша країна не продає нафту, її немає на цьому ринку, і ми впливаємо на нього лише через перебіг війни та наслідки бойових дій.

Чи загрожує нам дефіцит

Раніше ми спілкувалися з іншим експертом, Олександром Сіренком, який пояснив, що в Україні достатньо пального і дефіциту не буде. Повторення бензинової кризи, коли пального на всіх не вистачало і на АЗС утворювались величезні черги, також нам не загрожує. А все тому, що продукт завозять бензовозами, які рухаються автомобільними шляхами, і тут росіяни ніяк не можуть зупинити багато постачальників чи зруйнувати якусь паливну інфраструктуру.

До того ж його зараз на українському ринку більше, ніж потребує український споживач. А от на ціни впливає декілька чинників. Читайте, що буде з вартістю пального до кінця цього року.

Також ми писали про те, що зараз пропонують на найбільшому авторинку України і які автівки наші співгромадяни завозять з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.