Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дешевше точно не буде? Що пропонують на найбільшому авторинку України

Відвідали найбільший в Україні авторинок і розповідаємо про те, як він функціонує під час війни

Фото: Уніан, Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

"Чапаєвка" сильно опустіла під час війни

Фото: Уніан, Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Пропозицій з продажу автомобілей з початком війни не стало менше, якщо судити з сайтів купівлі/продажу. Але знайти собі машину можна не лише там, а і на старих добрих авторинках, які є у кожному великому місті України.

Комусь цей спосіб здається застарілим, а хтось любить одразу побачити різні варіанти автівок "вживу" та побалакати із продавцями. Сайт Pro Гроші вирішив перевірити, як працює найбільший авторинок Києва та всієї України "Центральний" або "Чапаєвка", як його звикли називати місцеві.

Далі оповідь ведеться від першої особи.


У мене ще не має авто, тож я сподіваюсь, що на ринку зможу знайти кваліфіковану допомогу та консультацію, дізнаюсь про ціни та попит.

Поїздку вирішила запланувати на четвер, оскільки Google запевняє, що саме в цей час на "Чапаєвці" високий рівень відвідуваності. Авторинок є кінцевою зупинкою автобусу №57, але він ходить лише раз на годину і частенько стоїть у заторах.

Фото: Скріншот
Фото: Скріншот

Вхід для відвідувачів вільний, але щоб проїхати всередину і поставити машину на паркинг доведеться заплатити.

Розцінки такі: одноразовий в'їзд на територію коштує 15 грн для легкових авто, 20 грн для вантажівок та 25 грн для автобусів та авто з причепами.

За те, щоб ваше авто було припарковане на території вночі, потрібно платити 50 грн за кожну добу.

В'їзд на авторинок
В'їзд на авторинок

Що є на ринку?

На "Чапаєвці" є не лише парковка та майданчик для торгівлі, там розташований сервісний центр МВС, можна пройти ТО перед продажем, у сервісному центрі є фахівці, що перевіряють справжність купюр та інше.

Також здійснюється реєстрація автомобільних номерів, є нотаріус для оформлення усіх необхідних паперів. Окрім машин є декілька рядів із запчастинами та усім, що потрібно для обслуговування автівок.

Атмосфера на ринку

В інтернеті запевняють, що майданчик з продажу авто працює щоденно, з ранку до вечора, однак я застала його геть порожнім, лише декілька перекупів із відповідними табличками.

Основний рух був на майданчику для ТО, там вдалося поспілкуватися із тими, хто вирішує технічні питання перед продажем або вже оформлює номери.

Багато хто при питаннях про продаж автомобілів пропонував номери своїх знайомих, які продають машини через інтернет.

–Тут проходять ТО, майданчик, де продають – там, – заявив один з чоловіків після того, як я запитала про його авто.

– Але там нікого немає.

– Значить, ніхто сьогодні не приїхав, – пояснив він.

Інший відвідувач припустив, що продавці авто приїжджають лише на вихідні, однак у розкладі роботи та правилах нічого такого немає і цю інформацію ніхто не підтвердив.

Стоянка для ТО
Стоянка для ТО

Принаймні у будній день на авторинку увесь рух відбувається навколо сервісного центру та майданчику для ТО, працює і базар автозапчастин.

Ціни на автозапчастини

На цій частині ринку торгівля теж йде мляво, багато кіосків зачинено, однак знайти основні позиції можна без проблем.

Є шини, масло, різні рідини для миття, значки, наліпки, диски, бампери, ковпачки, чохли, всього не перелічити, навіть у тих кількох точках, які працюють.

Єдина проблема це ціни. Я вирішила запитати, скільки коштує зимова резина на популярну нині модель Renault Megane.

Продавець розповів, що є різні цінові категорії, за одну шину найкращої якості доведеться віддати 2300 грн, за середній клас 2100 грн, а найдешевші коштують 1600 грн.

Ринок автозапчастин
Ринок автозапчастин

За словами чоловіка, з початку війни усе неймовірно подорожчало, наприклад літня резина на той же Renault Megane коштує 2300 грн замість 1800 грн, тобто ціна підскочила майже на 30%.

"І так на все, дешевше вже не буде, повірте мені, буде лише дорожче", – запевнив власник точки.

Однак попит не зменшився, продавець зазначив, що люди вимушені обслуговувати свої автівки, тож через оскаженілі ціни переходять на дешевший сегмент товарів, нижчої якості.

Чесний відгук

Якщо ви хочете вирішити одразу кілька справ, наприклад, оформити якісь документи на машину та купити потрібні запчастини це непогане місце.

Однак якщо ви хочете придбати авто, то приїжджайте у вихідний та обов’язково у хорошу погоду, оскільки усі майданчики відкриті.

Також раджу взяти із собою фахівця, який допоможе визначити реальні переваги та недоліки автівок, адже по відгукам на цей авторинок зрозуміло, що продавці можуть дещо недоговорювати і недосвідчений покупець легко поведеться на першу ліпшу автівку.

Загалом картина досить сумна, ринок старий та не дуже привабливий, а на майданчик не приїхав майже ніхто, не зважаючи на теплу та сонячну погоду.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому ця зима буде важкою для українських водіїв і розповідав, які автівки наші співгромадяни завозять з-за кордону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.