Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Жовтий рівень небезпеки: що може змінити ціну на пальне найближчим часом

Після початку повномасштабної війни ринок пального переніс багато змін, зокрема, зростання вартості товару, але що буде з цінами в середині жовтня

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Є три чинники, які визначають ціни на пальне

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

У травні ціни на пальне різко зросли після скасування державного регулювання. Стабілізація відбулася вже у вересні, і відтоді на ринку фіксують зміни лише в кілька копійок. Але що не дає цінам зростати, і чи можуть вони різко піти вгору вже найближчим часом?

Про те, що впливає на вартість пального сьогодні, і що з ним буде на наступному тижні, редакції Pro Гроші розповів експерт паливного ринку Олександр Сіренко.

Все залежить від трьох чинників


Зараз, за словами експерта, в Україні спокійний не ажіотажний стан ринку пального. Загалом є три чинники, які впливають на вартість, і більшість із них зараз стабільні:

  1. Попит і пропозиція.
  2. Курс валют.
  3. Котирування.

Так, перший чинник не дає цінам зростати, бо потреби споживачів повністю перекриті. На ринку пального в Україні фіксують профіцит. Далі йде курс валют, який також протягом останніх тижнів мінімально змінюється, і євро та долар стабільно дорогі. Але для ринку важливо, що є стабільність, бо на ньому постійно розраховуються в іноземній валюті, оскільки Україна майже на 100% залежить від імпорту.

Але є третій чинник, який зараз визначальний. І якщо всередині країни причин для зростання вартості пального немає, то вони можуть знайтися за її межами.

Головний чинник, який впливає на ціноутворення, це котирування. На жаль, є повідомлення, не дуже хороші для українського споживача. Ціна на нафту підросла за останній тиждень, підтягнула за собою котирування на нафтопродукти в Європі, на бензини і дизпальне. Загалом на початку жовтня котирування зросли від 8 до 21%. Тиждень зростання уже, звісно, дає результат.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

При цьому експерт зазначає, що ніхто в Україні не спрогнозує з високою імовірністю, як буде надалі. А причина в тому, що України немає на ринку нафти, ми маємо лише на нього вплив через повномасштабний напад Росії.

Тобто, ми не торгуємо нафтою і не можемо спрогнозувати, ми тільки спостерігаємо, як рухаються котирування. А там щось напише президент США у Твіттері, нафта подорожчала чи здешевшала за ніч, чи Китай якусь провінцію на карантин закрив... Це впливає на ціни на нафту. 10 жовтня ціна стабілізувалась, і є сподівання, що вище, ніж 100 доларів за барель, вона не піде. Зокрема, у зниженні зацікавлені багато споживачів у світі, – пояснив Сіренко.

Тобто, поки все залежить від світових цін на нафту. А що стосується повернення акцизу, то тут великого впливу така подія на вартість нафтопродукції в Україні не мала.

Що змінив акциз


Сіренко зауважив, що загалом повернення акцизу 30 вересня позначилося на дизельному пальному у вигляді додаткових 4 грн на літрі. Але навіть їх водії не відчули, бо ще до його повернення пальне продавали дорожче, ніж могли.

Нам так дорого продавали пальне у серпні і вересні, що навіть на оці 4 гривні ніхто не підняв ціну. Я маю на увазі національних операторів. Звісно, на них дивиться увесь ринок. У нас в Україні таких великих компаній зо 5, і вони задають тон на ринку. І вони ні на гривню, здається, не підняли ціни, що вже результат. Я б сказав, що могли б іще знизити, бо є дуже великі залишки безакцизного пального, яке було ввезене до 30 вересня, – наголосив експерт.

Так, держава припинила регулювання цін на пальне у травні, після чого продавці могли встановлювати їх на будь-якому рівні. Відтоді вартість зросла до максимуму.

Ринок пального зараз насичений, і його вистачає всім. Зокрема, це пов'язано з тим, що імпортери намагались закупити якомога більше товару перед тим, як введуть акциз. Тому зараз про дефіцит не може й бути мови, а ціни дійсно можуть впасти через закупівлі по доакцизних цінах.

Про це Сіренко нам розповідав у матеріалі про те, чи вистачить пального цієї осені. Дізнайтеся думку іншого експерта, Сергія Куюна, про імовірність дефіциту і ціни на паливному ринку до кінця року.

А от детально про інші економічні прогнози читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.