Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правила дорожнього руху у Польщі: за які порушення українців позбавлять прав

Розповідаємо, які у Польщі розв'язують проблеми з водіями, які порушують правила руху

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чому українських водіїв можуть позбавити прав у Польщі

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Багато українців виїхали до Польщі через повномасштабну війну у рідній країні. Деякі наші громадяни вже користуються автомобілями у новій для себе країні, однак можуть не знати всіх правил руху дорогами, які відрізняються від українських.

Тому громадянам України нагадали, за які порушення у Польщі можуть позбавити водійського посвідчення.

Позбавлення прав за перевищення швидкості

Отже, у Польщі є правила, за якими у водія можуть відібрати права на три місяці. Однак вони працюють лише в дуже специфічних випадках. Загалом правоохоронні органи країни можуть вдатися до такого покарання з трьох причин.

За перевищення швидкості

Українцям слід пам'ятати, що залишитися без прав можна, якщо перевищити швидкість у населеному пункті. Крім того, водієві ще й загрожує штраф:

  • 1,5 тисячі злотих (понад 12 тисяч гривень) — за перевищення швидкості на 51−60 км/год;
  • 2 тисячі злотих (понад 17 тисяч гривень) — якщо їхати зі швидкість понад 70 км/год.
  • 2,5 тисячі злотих (понад 21 тисячу гривень) — за перевищення швидкості не менше ніж на 71 км/год.

Якщо водія зупинили за занадто швидку їзду містом вдруге після позбавлення прав на керування автомобілем, його знову оштрафують, а водійське посвідчення відберуть вже на пів року.

За перевезення занадто великої кількості пасажирів

За це порушення у водія можуть відібрати права теж на три місяці. До всього його ще й оштрафують. Так, за кожного зайвого пасажира доведеться сплатити по 300 злотих, але розмір штрафу не може перевищувати 3 тисячі злотих (25 тисяч гривень).

Також водію призначать від 6 до 15 штрафних балів. Кількість балів теж залежить від кількості зайвих пасажирів.

За що в Україні водіїв штрафують на понад 40 тисяч гривень

Таке покарання "світить" водіям, які сідають за кермо після того, як суд анулював їхні водійські посвідчення. Розмір штрафу у такому разі складе 40 800 гривень.

Також суд має право заборонити громадянину керувати транспортним засобом на строк від 5 до 7 років відповідно до частини 5 статті 126 КУпАП.

До яких змін готуватися українським водіям

Про нововведення слід знати українцям, які планують отримувати категорію "A1", "А" та "В1". Зміни полягають у тому, що практичний іспит на право керування транспортними засобами цих категорій проходитиме лише на майданчиках для навчання з початкового водіння.

При цьому посвідчення категорії "В" водіям видаватимуть, якщо вони витримають випробовування в умовах дорожнього руху на маршрутах, які визначить територіальний сервісний центр МВС.

Раніше ми розповідали, які електрокари можна задешево купити у 2023 році. Також ми писали, яку нову послугу для водіїв запровадили в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.