Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям варто готуватися — що зміниться у Польщі у 2024 році

Вже на початку наступного року уряд сусідньої держави може скасувати пільги, якими користуються наші громадяни після приїзду

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році українців у Польщі можуть позбавити пільг

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Громадяни України, які з початком повномасштабної війни виїхали до Польщі та почали отримувати там різноманітні пільги, ризикують залишитися без пільг. Це може статися вже у 20224 році.

Про це заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер.

За його словами постанова, за якою українці отримують пільги у Польщі, втрачає свою законну силу на початку наступного року.

"Ніщо не є постійним, лише на період довготривалого збройного конфлікту, а постанова на початку 2024 року вже не діятиме. Наразі відсутнє рішення про продовження тих речей, які є в законі", – сказав він.

Мюллер вважає, більшість положень продовжувати не будуть. Він зазначив, що потрібно розширити залучення міжнародної спільноти до допомоги громадянам України, які перебувають за межами своєї країни.

Українці масово залишають Польщу

У пошуках кращих умов життя наші співвітчизники залишають сусідню країну та відправляються, як правило, до Канади, Іспанії та Німеччини.

За словами експертки з ринку праці Анни Судольської, робота, особливо сезонна, вже не приваблює українців.

"Ми спостерігаємо, що 70-80% з цих людей не повернулися до роботи. Ймовірно, вони повернулися в Україну, поїхали до Німеччини чи деінде на роботу", – зазначила вона.

На цьому фоні Асоціація підприємців і роботодавців в Польщі закликала місцевий бізнес забезпечити українцям навчання та забезпечити гідні умови праці.

Тим часом у Німеччині станом на кінець червня перебувало понад 1,3 мільйона біженців з України, тоді як у Польщі їхня кількість скоротилася до менш ніж 978 тисяч.

Виплати українцям у Німеччині збільшують

Цього року німецький уряд надає допомогу по безробіттю Bürgergeld людям, у яких дохід менший за прожитковий мінімум та які не можуть знайти роботу. На ці виплати можуть претендувати й українці, які після початку повномасштабної війни виїхали за кордон.

У 2024 році розмір допомоги планують змінити наступним чином::

  • для дітей віком до 6 років – з 318 до 357 євро (з 12 738 до 14 300 грн);
  • для дітей віком 7-14 років – з 348 до 390 євро (з 13 940 до 15 622 грн);
  • для дітей 15-18 років – з 420 до 471 євро (з 16 824 до 18 867 грн);
  • для батьків-одинаків або самотніх дорослих – з 502 до 563 євро (з 20 109 до 22 553 грн).

Виплати зміняться лише для певних категорій населення.

Раніше ми писали, яка країна найкраще підходить для еміграції.Більше про життя українців за кордоном читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.