Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Буде штраф до 510 гривень: що не можна перевозити в багажнику автомобіля

Українцям, які транспортують автомобілем речовини, які належать до небезпечних вантажів, загрожує адміністративна відповідальність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За перевезення палива у великій кількості загрожує штраф

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нерідко трапляється, що водії перевозять в багажнику транспортного засобу паливо. Це не забороняється законом, якщо кількість продукту не виходить за визначені межі. Але якщо бензину набагато більше, а спеціальних дозволів немає, тоді загрожує адміністративна відповідальність.

Розмір штрафу визначено в ч. 1 ст. 132-1 КУпАП.

В Україні можна транспортувати в багажнику каністри з бензином, адже в дорозі може трапитися ситуація, коли не вистачить пального в баку чи воно буде потрібно іншим учасникам дорожнього руху. Втім відповідно до пункту 1.7 Наказу Міністерства внутрішніх справ "Про перевезення небезпечних вантажів по дорозі", є виняток з правила:

"У переносних паливних місткостях, таких як каністри, можна перевозити не більше 60 літрів пального на одну транспортну одиницю".

Тобто при наявності в багажнику автомобіля більш як 60 л пального може загрожувати адміністративна відповідальність згідно з нормою КУпАП – порушення правил дорожнього перевезення небезпечних вантажів. Зауважимо, це обмеження не розповсюджується на рятувальні служби.

Розмір штрафних санкцій становить 510 грн. Але їх можна уникнути, якщо мати спеціально оформлені дозвільні документи. Нагадаємо, раніше в Київській області патрульна поліція зупинила мікроавтобус Volkswagen LT-35 і виявила в багажнику 2000-літрову каністру з дизельним паливом. Водій не зміг пояснити, навіщо йому стільки вантажу, плюс не мав дозволу на транспортування такої кількості пального. Тож його оштрафували за порушення правил.

На ринку більшає фальсифікату палива

З початку повномасштабного вторгнення в Україні стало набагато менше підробленого бензину та дизелю на заправках. Але скоро влада планує повернути податки на пальне, що означає стрибок цін, тому на ринок почали повертатися фальсифікатори. Вони пропонують нижчу вартість водіям, але якість їхнього продукту під питанням.

Експерти зауважуються, що на українських АЗС вже понад 30% дизельної підробки. Її можна визначити за вмістом сірки: нормальний рівень у кілограмі становить не більше 10 мг, тоді як у пробі на одній заправці знайшли дизель зі вмістом 362 мг. Ще в одній мережі зафіксували 357 мг у кілограмі.

"Висока концентрація сірки в дизелі неминуче призведе до "схуднення" гаманця внаслідок ремонту паливної системи та двигуна. Це ще не кажучи про вихлоп, через який оксидом будуть дихати пішоходи на вулицях міст", – уточнили в Інститут Споживчих Експертиз.

Більше того, окрім сірки в перевіреному пальному виявили порушення в температурі спалаху. Показник повинен становити мінімум 55 градусів, а в підробці дорівнював 45 та 37 градусів. Це порушення може призвести до вибуху при аварії чи іншій надзвичайній ситуації.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям підсовують "бодягу" та розповідав, на яких заправках неякісний дизель. Також ми повідомляли, на яких машинах їздять українські топ-блогери та скільки вони коштують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.