Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Імпорт автівок в Україну: з яких країн завезли найбільше легковиків у 2022 році

Лідером серед постачальників автівок в Україну стала Німеччина

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Скільки автівок завезли в Україну в 2022 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За 2022 рік в нашу країну завезли 412,9 тисячі легкових автівок, загальна митна вартість яких склала 3 мільярди доларів.

Про це повідомляє Укравтопром.

"Щодо попереднього року кількість ввезених машин зменшилась на 38%, а їх митна вартість – на третину. Частка нових автомобілів в імпорті 2022 року становила 10%", — зазначили в асоціації.

Із яких країн привезли найбільше автівок

  • Найбільшим постачальником автівок в Україну є Німеччина – лише за рік із держави вивезли понад 142,5 тис. авто. на суму $729,3 млн;
  • на другом місці розташувалась Франція – 41,1 тисяч автівок (на суму $131,5);
  • третьою за кількістю машин стала Японія — 34 тис. шт. Однак, митна вартість японського імпорту становила майже $377 млн;
  • четвертий результат у США — 33,9 тис. авто на $468 млн;
  • замикає лідерську п’ятірку Польща, із результатом в 26 тисяч легкових авто вартістю в 172 млн доларів.

Зазначимо, що в Україні автовласники зобов’язані оформлювати спеціальну страховку — автоцивілку. Без наявності поліса ОСЦПВ водієві заборонено керувати транспортним засобом.

Скільки тепер коштуватиме розмитнення

Раніше ми писали про те, що вартість послуги після введення нової системи залежатиме від об’єктивних факторів, на які людина вплинути не може. Зокрема, від віку, типу й об'єму двигуна, а також ексклюзивності транспортного засобу. Ціна автівки ніяк не впливатиме на вартість розмитнення, проте власнику необхідно буде сплатити акциз та податок на додану вартість.

Також пам’ятайте, що менше заплатити можна за машину 5+ років з невеликим об'ємом двигуна, тоді як за автомобіль з дизельним двигуном великого об'єму доведеться віддати більшу суму. Що цікаво, розмитнення електрокарів стане безоплатним, хоча зараз власник сплачує 8 600 грн.

Для порівняння теперішньої системи з нової, вказана поточна вартість розмитнення Audi A3 2006 випуску з 2,0-літровим дизельним мотором. Різниця в розмірі становить понад 60 000 грн: станом на кінець січня 2023 року вартість дорівнює 143 500 гривень, а після введення розмитнення через додаток – 80 132 гривні.

Зміни для водіїв у Польщі

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило хорошу новину для водіїв з українським посвідченням у Польщі. 13 січня 2023 року були внесені зміни до Закону "Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави".

Цим документом визначили, що можна використовувати національні права до 31 грудня 2023 року, навіть якщо термін дії закінчився. Пресслужба міністерства уточнила, що зміни стосуються також громадян, які в’їхали на територію Польщі автомобілем на державних реєстраційних номерних знаках України та мають свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане в Україні.

Раніше ми писали про топ-15 недорогих авто в Україні з пробігом та "автоматом". Також сайт Pro Гроші розповідав, як заправляти авто, щоб не довелося витрачати гроші на ремонт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.