Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Від А до Я: які інструкції варто виконати при першій реєстрації авто з закордону

Розповідаємо, яких інструкцій варто дотримуватися українцям при першій реєстрації автомобіля та яка вартість таких послуг

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Вартість реєстрації залежить від ціни автомобіля

Фото: Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Для реєстрації вживаного транспортного засобу, який був придбаний за кордоном, громадяни України мають звернутися до найближчого та зручного Сервісного центру МВС. Реєстрацію потрібно здійснювати за чітким планом для уникнення проблем, що можуть виникнути у разі порушення інструкцій.

Pro Гроші вирішили допомогти українцям підготуватися до реєстрації першого авто за інструкціями від МВС.

Який перелік документів предебачається для реєстрації авто

Для реєстрації вживаного транспортного засобу з-за кордону українці повинні звернутися до зручного Сервісного центру МВС з повним пакетом документів. Це включає: паспорт, ідентифікаційний номер, документ на транспортний засіб, документ про правомірність придбання, митні документи та сертифікат відповідності висновку Експертної служби МВС щодо транспортного засобу.

Перша реєстрація вживаного транспортного засобу з-за кордону також передбачає обов'язкове експертне дослідження. Заявник може звертатися особисто або через уповноважену особу, надавши всі необхідні документи у паперовому вигляді.

Скільки коштують послуги з реєстрації автомобіля

Вартість послуги реєстрації залежить від категорії транспортного засобу. Орієнтовна вартість послуги для легкових автомобілів з видачею номерного знака становить 862 грн, для мототранспорту – 634 грн, для причепів – 623 грн, а для мопедів – 605 грн. До цих сум додатково можуть додаватися послуги банку.

Також у 2023 році збір на обов'язкове державне пенсійне страхування за першу реєстрацію легкового транспортного засобу залежить від його вартості та становить 3%, 4% або 5% відповідно до зазначеної суми.

Здати на права стало легше – деталі

Згідно з інформацією МВС, з 2023 року в Україні не буде обмежень на кількість спроб складання іспиту для отримання водійського посвідчення. Після завершення навчання в автошколі та отримання свідоцтва про теоретичну підготовку, українці матимуть один рік для складання тестування.

Крім того, кандидати на отримання водійських прав отримають два роки з дня видачі свідоцтва про закінчення практичної підготовки, протягом яких можуть здати практичний іспит необмежену кількість разів. При цьому між спробами необхідно дотримуватися інтервалу не менше ніж 10 календарних днів.

Яка вартість відновлення посвідчення водія

Вартість послуги для громадян України стосовно втрати або пошкодження водійського посвідчення є фіксованою і не залежить від причини втрати або пошкодження документа. За отримання нового пластикового водійського посвідчення вони сплачують 254 грн, до яких додається банківський збір.

Якщо громадяни вибирають самостійне відвідування сервісного центру та особисто забирають нове посвідчення, вартість залишається незмінною. Однак, якщо вони бажають замовити доставку документа через Укрпошту, вартість складатиме 294 грн.

Електронні права є більш дешевшою альтернативою. Заміна цифрового водійського посвідчення коштує лише 26 грн плюс банківський збір.

Раніше ми писали, порушення яких правил не передбачатиме грошових стягнень. Також ми писали, яких шахрайських схем варто остерігатися власникам ТЗ.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.