Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про це знають не всі – в яких випадках поліція може перевіряти ваше авто

Поліцейський для того, щоб здійснити поверхневу перевірку, може зупинити людину лише у кількох випадках

Фото: УНІАН

Українцям варто знати свої права

Фото: УНІАН

Немало людей стикалися з тим, що їдучи по своїх справах вас може зупинити поліція. Після цього вони попросять водія показати вміст багажника. Така ситуація часто може трапитися саме на блокпостах чи пунктах пропуску. Тому українцям варто знати свої права та обов'язки на такі випадки.

Про це пише сайт Pro Гроші.

У статті 34 Закону України "Про Національну поліцію" вказано, що потрібно знати водіям про поверхневу перевірку транспортного засобу.

Поверхнева перевірка – це превентивний поліцейський захід, яким візуально оглядають особу та її транспортний засіб. Огляд особи відбувається проведенням по поверхні вбрання особи рукою, спеціальним приладом чи засобом.

Поліцейський для того, щоб здійснити поверхневу перевірку громадянина, може зупинити людину лише у тому випадку, якщо існує достатньо підстав вважати, що особа має при собі щось заборонене або те, що загрожує життю інших людей.

Коли можна проводити перевірку

Це можна робити у тому випадку, якщо:

  • існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться правопорушник або особа, свобода якої обмежується в незаконний спосіб;

  • існує достатньо підстав вважати, що в транспортному засобі знаходиться річ, обіг якої заборонено чи обмежено або яка становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб;

  • існує достатньо підстав вважати, що річ або транспортний засіб є знаряддям вчинення правопорушення та/або знаходиться в тому місці, де може бути скоєно кримінальне правопорушення, для запобігання якого необхідно провести поверхневу перевірку.

Поверхнева перевірка машини – це візуальний огляд салону та багажника транспортного засобу. Поліцейський у цій ситуації має право вимагати відкрити кришку багажника та дверей салону.

Зверніть увагу, що водій повинен сам показувати, що лежить у салоні та багажнику. Якщо правоохоронець виявить будь-які сліди правопорушення, то він забезпечує огляд відповідно до вимог статті 237 Кримінального процесуального кодексу України.

У такому випадку слідчий і прокурор проводить огляд місцевості, приміщення, речей, документів та комп'ютерних даних. Для участі може бути запрошений потерпілий, підозрюваний, захисник, законний представник та інші учасники кримінального провадження.

Покарання для автогонщиків

Як ми писали раніше, в Україні хочуть штрафувати автолюбителів, які їздять на автівках з перевищенням рівня шуму. За словами голови фракції Слуга народу Давида Арахамії, їздити на таких автівках заборонять у межах населених пунктів.

Крім того, за експлуатацію транспортних засобів із перевищенням допустимого рівня шуму, хочуть запровадити адміністративну відповідальність.

Тобто, за перше порушення ви можете отримати штраф у розмірі 17 000 грн, а от за повторне порушення ви заплатите 34 000 гривень з позбавлення прав до шести місяців.

Раніше ми пояснювали, як правильно реєструвати автомобіль з-за кордону. Також ми писали, про які штрафи потрібно знати водіям електросамокатів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.